Mozaik
GRADSKI MUZEJ VIROVITICA

Keltska kultura u Podravini
Objavljeno 13. listopada, 2017.

U Gradskom muzeju Virovitica sredinom rujna održana je edukativno-kreativna radionica u sklopu izložbe “Kelti u Zvonimirovu”. Na radionici pod nazivom “Keltski ratnik” kustosica Silvija Salajić upoznala je sudionike s Keltima, njihovim životom i običajima te štitom koji su koristili u borbama, ali i u dekorativne svrhe.

To je bio dio arheološkog istraživanja koje se dugi niz godina vrši u Velikom polju kod Zvonimirova u općini Suhopolje gdje su pronađeni vrijedni nalasci iz doba Kelta te srednjeg vijeka. Priča o Keltima na ovom području itekako je zanimljiva.

- Ovo je arheološka izložba, koja je prikazala rezultat arheoloških istraživanja u Zvonimirovu od 1993. s prekidima do danas. Važno je reći da autora ove izložbe zapravo i nema, jer su Kelti sami po sebi bili autori, a voditelj koji je vodio cijelo to iskopavanje grobova u Zvonimirovu je dr. sc. Marko Dizdar s Instituta za arheologiju u Zagrebu. Ovom izložbom pokazali smo pravu ulogu muzeja da bude most između znanosti i nas kao muzeja koji želimo upoznati širu javnost s rezultatima istraživanja. Napravljen je i prigodan katalog koji prikazuje i malo više o nalazima i samim Keltima koji su na našem području pojavljuju još prije Rimljana.

Sjajni obrtnici

- Iskopano je stotinjak grobova i na ovoj izložbi nismo uspjeli sve pokazati nego smo napravili jedan uži izbor nalaza. Važno je reći da smo mi jedini u Hrvatskoj gdje se vrši sistematsko iskopavanje, što znači da se svake godine iskopa po nekoliko grobova i radi se ciljano, jer se točno zna što se tamo nalazi. I upravo tim planiranim i pomno realiziranim radom dobivamo jasnu sliku keltske zajednice na našem području i sad već znamo da se radi o Tauriscima ili zapadnim Keltima - priča kustosica Gradskog muzeja Virovitica Silvija Salajić te izdvaja nekoliko zanimljivosti vezanih uz Kelte.

- Zanimljivo je da je taj narod nama donio npr. kotač koji je zapravo donio revoluciju u svijetu. Oni su s kotačem pravili bojna kola, ali su ga koristili i kao lončarsko kolo čime je počela serijska proizvodnja keramike. Bili su sjajni obrtnici, što se posebno vidjelo u kovanju jer su kovali mačeve i mogu reći da je to bio narod koji je bio na visokom stupnju razvoja, evo npr. kovali su i novac koji na ovim prostorima još nije pronađen, bili su pismeni, imali su svoje svećenike... U Europi se Kelti puno iskopavaju, već je dosta pronađeno o njima, tako da smo mi, eto, ponosni što i kod nas ima značajnih nalazišta upravo o tom narodu. Zato je ova izložba, a i sljedeće će radionice koje ćemo raditi biti usmjerene samo na nalazištu našeg prostora, odnosno Zvonimirova.

Pribor za kirurgiju

- Upravo na tom nalazištu saznali smo da se na našem prostoru dodirivala granica istočnih i zapadnih Kelta, spomenutih Taurisaca i istočnih Kelta Skordisaca jer u Zvonimirovu postoji jedan grob gdje se točno vidi utjecaj Skordisaca. U svakom slučaju to je nalazište zanimljivo, čak je bilo i nekih ideja od restauratora i Instituta da Virovitica napravi poseban muzej samo za Kelte, no tu je potrebno još puno posla – nastavlja Salajić te navodi kako se na postavljenoj izložbi nalaze mnogi vrijedni pronalasci.

- Pronađeni su mačevi s koricama, dio štita tzv. umbo štit, a riječ je središnjem dijelu štita koji je jedini od željeza dok je ostatak od drveta ili nekog drugog materijala, potom smo izložili koplja i čak smo pronašli štitnike za koplja, u ženskom i muškom grobu pronašli smo fibule što bih danas nazvali ziherice ili sigurnosne igle, a time su vezivali svoje plašteve jer nisu imali šivanu odjeću. U nalazima je i lančani pojas s puno kolutova i na sebi je imao puno slika kako je izgledao taj keltski ratnik, tako da jasno možemo vidjeti kako je taj posao izgledao na ratniku, kako je na njemu visio recimo bojni nož i sve ostalo što je bilo potrebno. U jednom grobu koji je kasnije bio na restauraciji u Mainzu, u Njemačkoj, pronađen je instrument koji je pripadao priboru za kirurgiju. U tom Velikom polju kod Zvonimirova smo, uz ove paljevinske grobove Kleta, pronašli i skeletne grobove iz 11.-13. stoljeća, dakle srednjovjekovne iz tzv. bjelobrdske kulture – zaključuje Silvija Salajić o ovim vrijednim pronalascima u Virovitičko-podravskoj županiji koji će biti izloženi do kraja listopada, a potom će postati dio stalnog postava Muzeja.

Vladimir GRGURIĆ

Silvija Salajić

kustica Muzeja Virovitica

Upravo na tom nalazištu saznali smo da se na našem prostoru dodirivala granica istočnih i zapadnih Kelta, spomenutih Taurisaca i istočnih Kelta Skordisaca.

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike