Mozaik
DOKUMENTARNI FILM MIROSLAVA SIKAVICE

“Glasnije od oružja” od 20. listopada stiže u kina
Objavljeno 14. listopada, 2017.

Nakon festivalske premijere u Motovunu “Glasnije od oružja”, dokumentarni film Miroslava Sikavice, stiže u domaća kina. Od petka, 20. listopada, moći će ga se pogledati u zagrebačkom kinu Europa, u splitskom kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata te u neovisnim kinima u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru, a krajem listopada i tijekom studenoga kinoturneja obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih domoljubna glazba igra važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. potiče, kao nikad prije i poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i punkera. Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružje u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Film “Glasnije od oružja” nastajao je šest godina, za potrebe nastanka filma pregledane su stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, u finalnu verziju uvršteno je čak 60 pjesama, a samo rješavanje pitanja autorskih prava trajalo je više od godinu dana. Tijekom istraživanja i nastanka filma njegova je ekipa razgovarala s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima. U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica. Producent je Nenad Puhovski. Sikavica je dosad režirao niz autorskih dokumentarnih filmova (“Oblak”, “Od 6 mjeseci do 3 godine”, “Kako miriše nebo” i dr.), koji su osvojili više festivalskih nagrada i priznanja, redatelj je brojnih epizoda hvaljenog serijala “Direkt” te raznih televizijskih dokumentarnih formata. Njegov kratkometražni igrani film “Zvir” premijerno je prikazan 2016. u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu, na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda te je dosad prikazan na više od 50 svjetskih festivala. Film “Glasnije od oružja” nastao je u produkciji Factuma, najvažnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije, koja ove godine obilježava 20 godina postojanja. Factum je dosad realizirao više od 70 višestruko nagrađivanih dokumentaraca, među kojima su recentne uspješnice “Dum spiro spero”, “Generacija '68”, “Iza lica zrcala”, “Djeca tranzicije” i “Goli”. Film je nastao uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. T.K.

60 pjesama

UVRŠTENO JE U FINALNU VERZIJU FILMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike