Sport
KRALJEVSTVO ZA STRIJELCA

Osijeku se na Maksimiru nije isplatilo igrati “na gol više”
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Ljubojević, Bjelica i Krpan zabili su po tri pogotka Dinamu, a od sadašnjih najbliži im je Grgić

Utakmice s Dinamom u gostima uvijek su bile ozbiljan problem za nogometaše Osijeka. Posebno kada je u pitanju efikasnost jer bijelo-plavi su u 41 prvenstvenom nastupu u Maksimiru zabili samo 27 pogodaka. To je ujedno i stadion na kojemu Osječani najteže zabijaju pogotke u HNL-u. Naravno, u obzir uzimamo one terene na kojima su bijelo-plavi odigrali više od 20 utakmica.

Proizlazi kako u prosjeku mrežu u tim susretima tresu tek svakih 136 minuta, a povijest nudi dosta zanimljivih statističkih podataka.

Pet godina bez pogotka

Jedno od najzanimljivijih svakako je razdoblje od listopada 2008. do ožujka 2013. godine kada bijelo-plavi u sedam utakmica zaredom nisu uspjeli zabiti ni jednom?! Još je zanimljivije kako su u tom nizu uspjeli uzeti tri boda. Stvarno svakakvih tu “čuda” ima. Recimo, najefikasniji Osječani su u Maksimiru bili u proljeće 2005. godine kada je susret završio 3:3. Na toj utakmici dvostruki strijelac bio je Goran Ljubojević, ali u dresu Dinama, a za Osijek, koji je vodio s 2:1 u toj utakmici zabijali su Josip Tadić, Karlo Primorac i Igor Ružak. Dvojica od njih trojice kasnije su oblačila Dinamov dres. Inače, četiri puta su bijelo-plavi u Maksimiru zabijali po dva pogotka, ali u tim susretima nisu osvojili ni boda. Zanimljiv je i pogled na ukupnu tablicu strijelaca u međusobnim susretima. Najviše pogodaka Osijeku u dresu Dinama zabila su osječka “djeca” Igor Cvitanović i Goran Vlaović - kombinirano čak 24. “Cvita” ih je strpao 14, a “Gogi” deset. U osječkim redovima te su brojke znatno siromašije. Trojica su igrača u Osijekovu dresu u susretima protiv “modrih” ukupno zabila tri pogotka. Već spomenuti Goran Ljubojević, Nenad Bjelica i Petar Krpan. I tu ima jedan neuobičajen podatak. Samo je Ljubojević od njih trojice zabio u utakmici u kojoj je Osijek pobijedio. Uglavnom, iz tih podataka može se iščitati kako se osječkoj momčadi vrlo rijetko isplatilo u Maksimiru igrati “na pogodak više”. U takvim susretima redovito su “gutali” tri i više komada. Dakle, čvrsta obrana uvijek je bila bolji izbor, bar statistički. U dvije pobjede i sedam remija koliko je Osijek izborio na Maksimiru ukupno je primio samo pet pogodaka, od čega tri u onoj spomenutoj utakmici koja je završila 3:3, a u preostalih osam bijelo-plavi su kapitulirali samo dvaput.

Grgić dvaput

Pustimo daleku prošlost jer jednako su zanimljivi statistički podatci koje nudi ova bliža. Otkako je sjeo na klupu Osijeka Zoran Zekić je četiri puta vodio bijelo-plave u Maksimiru, a samo jednom njegova momčad nije zabila pogodak. Istina, taj podatak izgleda puno bolje od rezultata jer u te četiri utakmice Osijek je triput poražen (4:1, 3:0, 2:1), ali je jednom i pobijedio (1:0). Posljednja dva nastupa pokazala su kako Zekić ima recept za “modre” jer je jednom slavio, a poveo je i prilikom posljednjeg posjeta Maksimiru, ali nije izdržao već je pokleknuo u završnici susreta. Inače, što se tiče aktualnog igračkog kadra, najefikasniji igrač Osijeka u okršajima protiv Dinama jest Alen Grgić koji je zabijao dvaput. Ipak, daleko je najčudniji podatak kako najbolji Osijekov strijelac Muzafer Ejupi još nikada nije zabio pogodak Dinamu?! Igrao je u dresu Slaven Belupa i Osijeka protiv zagrebačke momčadi sedam puta i baš mu se ni jednom nije posrećilo. Možda mu to bude dodatni motiv za sutrašnji susret ako mu Zekić ukaže povjerenje. Uglavnom, uoči i statistički najtežeg gostovanja u HNL-u nekakvu nadu bijelo-plavima za pozitivan rezultat nude posljednja dva nastupa na maksimirskom travnjaku. Treba znati kako Dinamo ove sezone još nema ni jedan poraz, a kod kuće nije izgubio ni boda. Međutim, prošle jeseni bio je na svom terenu neporažen 104 utakmice zaredom, a onda su došli Osijek i Zoran Zekić...

Dalibor KELER

1

pogodak protiv Dinama u igračkoj karijeri zabio je trener bijelo-plavih Zoran Zekić. Bilo je to u dresu Kamen Ingrada u jesen 2003. godine

Ejupi

OSIJEKOV NAPADAČ JOŠ NIJE ZABIO DINAMU

3

pogotka Dinamu u dresu Osijeka zabili su Krpan, Bjelica i Ljubojević

2

pogotka u dresu Osijeka Dinamu je zabio Alen Grgić

24

pogotka zajedno u “modrom” dresu Osijeku su zabili njegovi bivši igrači Goran Vlaović i Igor Cvitanović

Novi semafor u Gradskom vrtu

Iako će se u Gradskom vrtu graditi novi, moderan stadion, u osječkom prvoligašu sve rade kako bi i sadašnji bio što funkcionalniji i dostojniji renomea bijelo-plavih. Tako je iznad južne tribine postavljen novi LED semafor, čime i NK Osijek prati modernu svjetsku tehnologiju. U suradnji s tvrtkom Vox, koja je već ranije postavljala privremeni semafor na derbijima i europskim utakmicama, sada je umjesto starog semafora, koji je odslužio svoje, instaliran novi, moderan, dimenzija 8x4 metra, s pripadajućim softverom koji će omogućiti brojne vizualne detalje. Službena premijera novog semafora bit će na prvenstvenoj utakmici protiv Lokomotive 28. listopada.

Osim novog semafora, osječki je prvoligaš obnovio te zamijenio travu u oba šesnaesterca pa bi i taj detalj trebao pomoći bijelo-plavima u još boljim igrama i rezultatima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike