Osijek
VELIKO PRIZNANJE ZA PANNONIAN CHALLENGE

Osječki skatepark postaje regionalni trening-kamp za Olimpijadu u Tokiju
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Mađarski biciklistički savez želi u Osijeku pripremati svoje vozače

Važna je vijest za održavanja ovogodišnjeg izdanja Pannonian Challengea razveselila mnoge ljubitelje ekstremnog sporta. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) tada je, naime, službeno u olimpijski program uvrstio BMX freestyle i skateboard, čime je kompletiran prodor urbanih sportova na svjetsku pozornicu profesionalnog sporta. Tako će već 2020. godine u Tokiju gledatelji prvi put moći uživati u nemogućim vratolomijama i impresivnim trikovima izvrsnih BMX vozača.

Ova odluka Međunarodnog olimpijskog odbora indirektno utječe i na reputaciju osječkog skateparka, čija je infrastruktura posljednjih godina dovedena na zavidnu, svjetsku razinu, što je prepoznato ne samo diljem regije nego i u cijeloj Europi.

Dovoljno o tome govori i činjenica da se brojni BMX vozači iz Poljske, Slovenije i Srbije već mjesecima dolaze pripremati na lijevu obalu Drave, a nedavno je na adresu udruge Pannonian Challenge stigao i upit Mađarskog biciklističkog saveza o formiranju trogodišnjeg trening-kampa, u kojemu žele pripremati svoje vozače za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine!

Potvrda kvalitete

Ovo je očita potvrda kvalitete osječkog skateparka, koji zacijelo jedini u ovom dijelu Europe ima adekvatan poligon za pripremanje sportaša za nadolazeće Olimpijske igre. Naravno, od toga će idućih godina velike koristi imati i sam grad Osijek, koji će dodatnim ulaganjima u skatepark izravno poticati ne samo razvoj sportske ponude nego utjecati i na ekonomski te gospodarski razvoj.

Jurica Barać, voditelj projekta Pannonian Challengea, ne skrivajući zadovoljstvo, otkrio nam je da suradnja s Mađarima označava samo početak napretka jer se ubrzo očekuju i ponude biciklističkih saveza iz Slovenije i Srbije – država koje, poput spomenutih sjevernih susjeda, ulažu veliki kapital u razvoj svih segmenata biciklizma, ali ipak nemaju adekvatne uvjete za BMX vozače.

- Uvrštavanje BMX freestylea i skateboarda u olimpijske sportove doista je bio logičan korak MOO-a jer je posljednjih godina urbani sport u sve većem porastu, a o tome najbolje govori činjenica da je, primjerice, snowboard natjecanje prošlih Zimskih olimpijskih igara bilo najgledanije diljem svijeta. Stoga, treba napomenuti da BMX nije samo sport već je urbani način života, kojemu se okreće sve više mladih, a upravo zbog opće digitalizacije i društvenih mreža, mogu i pratiti sve što ih zanima iz šarolikog svijeta ekstremnog sporta - pojasnio je Barać, uvjeren da će urbani sportovi u budućnosti dodatno povećati popularnost Olimpijskih igara.

Budući da je skatepark već sada u izvrsnom stanju, uz nedavni dodatak foam pita (bazena sa spužvom) za sigurno vježbanje trikova, trenutačno nema potrebe za većim radovima.

Još BMX race staza

- Skatepark ćemo samo dodatno urediti manjim radovima, a najveći nam je plan na cijeli kompleks dodati prvu modernu BMX race stazu u Hrvatskoj. Dakle, uz freestyle vozače, privući ćemo i vozače iz druge olimpijske discipline, stvarajući tako definitivno najmoderniji skatepark u ovom dijelu Europe - rekao je Barać, naglašavajući kako je ekipa iza Pannonian Challengea prva prepoznala potencijal ekstremnog sporta, od čega bi naposljetku mogla profitirati i cijela Slavonija i Baranja.

Marko MANDIĆ

Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika Osijeka

PANNONIAN CHALLENGE POMIČE VEĆ VISOKO POSTAVLJENE STANDARDE

- Kada je u pitanju Pannonian Challenge, naviknuli smo na velike stvari, ali posljednje vijesti koje smo primili dodatno pomiču već visoko postavljene standarde. Naime, dolazak mađarskih sportaša kako bi se upravo u našem Osijeku pripremali za Olimpijske igre 2020 u japanskom Tokiju organiziranjem BMX freestyle trening kampova nova je vrijednost čije beneficije sežu daleko više od koristi samih zaljubljenika u ekstremne sportove. Naime, posredne vrijednosti poput popunjavanja smještajnih jedinica, ugostiteljskih kapaciteta i ostale infrastrukture jedna su od stepenica u što većem i kvalitetnijem korištenju osječkih turističkih potencijala – rekla je zamjenica gradonačelnika, naglašavajući da će Grad Osijek i nadalje biti na dispoziciji za svaku suradnju s udrugom Pannonian Challengea.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike