Objavljeno 13. listopada, 2017.
Kad se na glavnoj osječkoj tržnici pojave prvi jesenski plodovi, u prvom redu kestenje, to je znak da je “odzvonilo” ljetnim plodovima. Znaju to i prodavači koji su se ovoga četvrtka odlično opskrbili raznim orašastim i ostalim plodovima karakterističnim za ovo doba godine.
- Na nekoliko mjesta tako je moguće kupiti kestenje i to dvije vrste – slavonsko, koje je nešto sitnije i nije toliko slatko kao istarski maroni. Kilogram slavonskog kesetanja stoji 20, a marona 35 kuna, a zainteresiranost je kupaca velika, kažu prodavači. Doznajemo i da je kestenje tek sad krenulo i da ga kupuju sve generacije. Među njima je i sugrađanka koju smo zatekli u kupnji.
- Prvo sam ovogodišnje kestenje kupila kod kestenjara, no budući da litra stoji 30 kuna, isplativije mi je kupiti ovako, na kilogram, i sama peći. Kupila sam dva kilograma marona i lijepo ćemo se cijela obitelj počastiti. Inače, kestenje pečem u za to predviđenoj posudi, s otvorima na dnu i poklopcu pa budu kao oni kod kestenjara. A vidjet ću još hoću li praviti i kesten-pire - otkrila nam je 29-godišnja Ivana koja uz kestenje, kaže, voli i razne orašaste plodove, a na tržnici ih ima u izobilju.
Kilogram oraha stoji 60 kuna, dok je kilogram lješnjaka nešto skuplji i prodaje se za 80 kuna. U ponudi su i smokve, koje se mogu naći po 12, ali i 20 kuna po kilogramu. Na više mjesta prodaje se i bundeva, čija je cijena osam kuna za kilogram, odnosno deset za pakiranje ribane od pola kilograma. Šipak je po cijeni od 12, koliko stoji i grožđe, dok se dunje prodaju za deset kuna. Cikla, koja je vrlo tražena za pripremu zimnice, stoji osam kuna. M. Mihelić
BATAT I KIVANO “GOSTI” ZELENOG ČETVRTKA
Kako bi poboljšao svoje zdravstveno stanje nakon otkrivenog dijabetesa, Ante Grizelj iz Jakšića otvorio je OPG gdje posljednjih desetak godina uzgaja batat. Taj “slatki krumpir” predstavio je na Zelenom četvrtku, gdje su posjetitelje dočekali specijaliteti od ove povrtnice - pekmez od batata i pogačice.
- Batat regulira šećer i glikemijski indeks mu je nizak. Uz batat uzgajam i kivano, no ljudi se na to voće još privikavaju, dok batat kupuju sve više - rekao je Grizelj.