Osijek
PORUKE VOZAČIMA IZ DJEČJE PERSPEKTIVE

“Gospodine vozaču, molim vas smanjite brzinu, ja se bojim!”
Objavljeno 13. listopada, 2017.
U akciju 24–satni nadzor brzine kretanja vozila uključili su se učenici 2.b razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Čepina

Kako je policija već najavila 18. listopada od 6 sati do 19. listopada do 6 sati provodi se akcija 24-satni nadzor brzine kretanja vozila prema uzoru na TISPOL-ovu akciju. Prvi put uključila su se i djeca, i to učenici 2.b razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Čepina s kojima su, u nazočnosti učiteljica Jadranke Hrgović i Martine Horvatić, razgovarali policajci Policijske uprave osječko-baranjske, Službe za sigurnost cestovnog prometa. Koliko su ozbiljno djeca iz drugog razreda osnovne škole shvatila opasnosti koje donosi nepropisna brzina kazala su ukratko u svojim porukama vozačima.

LENA SIČAJA: Kada idem u školu, često vidim aute koji jure i ne paze na nas djecu. To me jako naljuti jer se uplašim za sebe i svoje prijatelje. Kao što mi moramo paziti na aute, tako i oni moraju paziti na nas. Voljela bih da vozači više razmišljaju o tome kako voze, pogotovo u blizini škole. Trebalo bi biti više policajaca oko škola koji bi kažnjavali takve vozače i pazili na nas. Svim vozačima bih poručila da uspore, ne žure i da paze na svu djecu. 

HANA FILIPOVIĆ: Jutros kad sam išla u školu, prelazila sam pješački prijelaz. Ti si jako jurio svojim automobilom i naglo zakočio. Auto ti je stao blizu pješačkog prijelaza. Mene si jako preplašio. Molim te, drugi put polako vozi pokraj škole kako i drugu djecu ne bi preplašio kao mene.

MARTINA SLOKAN: Ne parkiraj na cesti, nije tvoja! Ne uzimaj parkirna mjesta invalidima! Ne juri tamo gdje su djeca!

JELENA MIOČ: Nemoj juriti, molim te smanji brzinu napola jer ovdje prolaze djeca. Mi djeca se bojimo kako voziš da nekoga ne pogaziš. Zato, vozaču, smanji brzinu, uspori u blizini škole!

NIKA KUNA: Gospodine Brzi! Nemoj brzo voziti! Smanji brzinu, uspori! Ja se uplašim kada auto zakoči u mojoj blizini. Poštuj prometne znakove i čuvaj djecu. Neiskusni smo i zaigrani. Zato u prometu nikad dosta opreza, pogotovo u blizini škole.

VIKTOR PRUGOVIĆ: Zašto brzo voziš u blizini škole? Molim te, ubuduće smanji brzinu jer je ispred škole uvijek puno djece. Možda smo i mi malo neoprezni, ali zato vi odrasli morate više paziti na nas. Smanji gas za dječji spas!

LUKA SUKNOVIĆ: Gospodine vozaču! Volio bih da usporite blizu škole. Strah me je da me ne udarite automobilom. Budite oprezni, pažljivi, poštujte znakove i pazite na nas djecu.

IVA MIHALJEVIĆ: Dragi vozaču, ti ne bi trebao juriti u blizini škole jer možeš udariti dijete, a možeš i sebe ozlijediti. Nikamo ne smiješ juriti. Molim te da smanjiš brzinu. Hvala na razumijevanju.

BORNA JEVĐIĆ: Dok se vozim na biciklu, promatram aute koji se voze pokraj mene. Dragi vozaču, molim te smanji brzinu u blizini škole i naseljenim mjestima.

Cijeli razred jednoglasno je poslao poruku vozačima sa zamolbom da smanje brzinu, jer bi netko mogao stradati. “Ovdje u blizini je škola. Ima puno male razigrane djece. Dobro pazite i dobro gledajte!” pozvala su djeca 2. razreda OŠ “Vladimir Nazor”, Čepin.

Sandra LACIĆ
JEDNO DIJETE POGINULO, 135 OZLIJEĐENIH

U protekle dvije godine u prometnim nesrećama u Osječko-baranjskoj županiji jedno dijete je smrtno stradalo, 15 ih je ozlijeđeno teško i 120 lakše. Smrtno stradalo dijete sudjelovalo je u prometnoj nesreći u 2015. godini kao putnik u vozilu, dok lani poginule djece nije bilo. Ipak prošle godine teško je ozlijeđeno jedanaestero djece, dok je godinu ranije bilo njih četvero. U 2016. godini lakše ozljede zadobilo je 62 djece, dok je godinu prije lakše ozljede u prometnim nesrećama zadobilo 58.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike