Novosti
U HRVATSKOJ DELEGACIJI UNATOČ OPTUŽBI ZA OBITELJSKO NASILJE

U jeku afere Tomašević na skupu župana u Poljskoj?!
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Vezani članci

POLICIJA KOD TOMAŠEVIĆA PRONAŠLA I ORUŽJE

Županu kaznena prijava za nasilje nad suprugom

Iako se prije tri dana nije pojavio na konferenciji za novinare, opravdavajući svoj izostanak upalom pluća, HDZ-ov požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je već danima u središtu afere zbog optužbi za obiteljsko nasilje, zbog čega mu je određena zabrana prilaženja supruzi, ipak je smogao snage i zdravlja da se kao dio izaslanstva Hrvatske zajednice županija, čiji je član, uputi na dug i zahtjevan službeni put u Poljsku.

Ondje se od 11. do 14. listopada održava šesti Forum poljskih i hrvatskih regija u gradu Torunu. Predstavnici poljskih vojvodstava i hrvatskih županija ondje razgovaraju o globalnim promjenama u Europi i samoupravi u 21. stoljeću te budućnosti kohezijske politike nakon 2020. i alatima za regionalnu samoupravu.

Koga na tom visokom događaju u Poljskoj predstavlja Tomašević, koji je nakon supruginih optužbi za obiteljsko nasilje “zaradio” i drugu kaznenu prijavu - za neovlašteno držanje oružja? Je li Hrvatskoj zajednici županija, njezinu vodstvu, a i samom županu Tomaševiču, bilo etično, mudro, transparentno, u skladu s nepisanim kodeksom ponašanja, a s obzirom na aferu koja ga prati, ići na skup županija i vojvodstava u Poljsku? To više što i sam njegov stranački šef i premijer Andrej Plenković ovih dana poručuje da u takvim okolnostima ne može ostati župan? Je li izaslanstvo naše zajednice ipak, umjesto Tomaševića, mogao činiti netko drugi koga ne prati takva neugodna afera i “loša reklama”?

Da je Tomašević otišao u Poljsku, ali i da ima upalu pluća, potvrdio nam je u četvrtak u kraćem telefonskom razgovoru Marko Marinić, stručnjak za odnose s javnošću i vlasnik PR agencije, kojeg su mediji dosad u javnosti predstavljali kao županova PR-ovca. No, Marinić je to demantirao.

– Ja sam gospodinu Tomaševiću samo radio izbornu kampanju, sada sam mu samo kao prijatelj komunikacijski 'uskočio' u ovoj situaciji. Stoga nisam ovlašten za davanje službenih izjava, ne mogu odgovarati na pitanja a da se ne konzultiram s njim. No, mogu reći da župan Tomašević doista ima upalu pluća. Ta je informacija provjerljiva u požeškoj bolnici. Znam da je službeno u Poljskoj, no ne znam o sadržaju tog putovanja. Nisam njegov službeni PR i ne pratim dubinski te aktivnosti. Jedino znam da je službeno tamo i da je, unatoč bolesti, odlučio otići. Koliko ga poznajem, vrlo je odgovoran prema svom poslu i to je razlog njegova odlaska - kaže Marinić.

Na naš upit je li primjereno da je župan s aferom na leđima dio naše službene delegacije u Poljskoj, Marinić je ponovio izrečeno uz poruku kako nije njegov službeni PR. S.Župan

ZAJEDNICA ŽUPANIJA BEZ KOMENTARA

Kontaktirali smo u četvrtak i Šibensko-kninsku županiju, čiji je župan Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija. U Županiji nam je rečeno da je župan Pauk odsutan, da je u inozemstvu. Na naš upit je li na skupu u Poljskoj, odgovoreno nam je potvrdno. Inače, u “nomenklaturi” Zajednice, Alojz Tomašević ne zauzima ni jednu funkciju iz njezina vrha ili nadzornog odbora, samo je član Zajednice, automatizmom, po funkciji župana. Kontaktirali smo i tajništvo Hrvatske zajednice županija, zamolivši za komentar o Tomaševićevu odlasku u Poljsku. Tajnica je odgovorila da “ne zna, da ne može o tome govoriti”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike