Novosti
PREMIJER DEMANTIRAO NOVI SUKOB S PANTOVČAKOM:

Predsjednicu u Rusiju prate dvoje ministara i državna tajnica
Objavljeno 12. listopada, 2017.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio i nazvao bizarnim tvrdnje pojedinih medija da Vlada opstruira službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji idući tjedan.

“Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu ni utemeljene niti su točne", rekao je Plenković na sjednici Vlade istaknuvši da Banski dvori podržavaju predsjedničin posjet Rusiji, kao i njezine druge međunarodne aktivnosti. Premijer je podsjetio da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mješovitog hrvatsko-ruskog gospodarskog odbora koji je, istaknuo je premijer, također bio u funkciji posjeta predsjednice države Moskvi. U delegaciji će biti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, budući da je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu. U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Premijer ističe da čitav niz dokumenta koje je Vlada izradila u pripremi svjedoči da podupire taj posjet kao i ostale posjete predsjednice. "Tako da moram priznati da su ove vijesti jedne od bizarnijih koje smo čitali u posljednje vrijeme u vezi s našim međunarodnim aktivnostima", ustvrdio je.

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija, Dinko Cvitan ide samo u Soči gdje će potpisati program suradnje između državnih odvjetništava dvije zemlje, nakon čega se komercijalnim letom vraća u Hrvatsku. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pak putuje u Moskvu i Sankt Peterburg, i to radi gradske suradnje. Cvitan i Bandić neće biti u istom avionu s predsjednicom niti su dio iste delegacije. Pritom će se samo najuže izaslanstvo sastati s Vladimirom Putinom. H/V.T.

Gospodarska i kulturna suradnja

Premijer je kazao i kako su dva dokumenta koja je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak prihvaćena upravo u kontekstu posjeta predsjednice Rusiji tijekom kojega će biti i potpisana. Prvi je memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja, koji će u ime Vlade potpisati državna tajnica Zdravka Bušić. Drugi je Program suradnje u području kulture između vlada dviju država za 2017. godinu, a koji će potpisati ministrica Obuljen Koržinek.

Možda ste propustili...