Novosti
IZGLASANA UREDBA BILJANE BORZAN

Jeftinija dostava za građane RH
Objavljeno 12. listopada, 2017.

U četvrtak je u Europskom parlamentu izglasana pozicija Europskog parlamenta o Uredbi o prekograničnoj dostavi. Glavna autorica Uredbe u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača hrvatska je zastupnica Biljana Borzan. Online kupnja je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi eura. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih pet posto na 15 posto značilo bi siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

- Prekogranična dostava je tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje države članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Žale mi se na razlike u cijenu dostave za nas druge zemlje EU-a, ili pak situacije kada uopće nema dostave za našu zemlju - kaže Biljana Borzan.

- Pravila koja su danas izglasana hvataju se u koštac s nelogičnostima poput činjenice da dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na mnogo većem tržištu od svoga grada ili države - kazala je Borzan.V.T.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana