Kultura
VELIKA JE I ZNAČAJNA BUDUĆNOST PRED KELEMENOVIM DJELOM:

U tisku Kelemenov diplomski rad: njegov prvi violinski koncert
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Vezani članci

23. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Moskovski ansambl za suvremenu glazbu izveo Kelemenovu Canzonu

IZLOŽBA UZ DANE MILKA KELEMENA

Milić digitalne medije prenosi na platno

SLATINSKI MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL

"Dani Milka Kelemena" ove godine od 6. do 25. listopada

SLATINA - - Svake godine nastojimo izvesti poneko Kelemenovo djelo koje do tada nismo izveli - rekla je na otvorenju Jadranka Srdoč, direktorica Dana Milka Kelemena. Od 130 njegovih skladbi, ove godine to su Canzona za klavir i flautu i dvije plesne predstave, Ples o samome sebi, uz glazbu za dva klavira i orkestar Compose i Goodbye my Fency i plesna predstava na Improvizacije Kelemena. Festival ima osam programa, koji će na sugestiju posjetitelja biti održavani do 25. listopada.

Međunarodni glazbeni festival otvoren je koncertom uglednih glazbenika Vasilyja Scherbakova, Gorana Končara i Ljerke Končar Gamulin u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini. Uoči njihova nastupa, Jadranka je Srdoč pročitala Kelemenovo pismo, kao posebnost ovogodišnjeg festivala ističući nastup gostiju iz Rusije, Moskovskog komornog ansambla za suvremenu glazbu.

– Milko Kelemen u svijetu je prepoznatljiv po svojoj avangardnoj fazi, poznat je po tom što je utemeljio Muzički biennale Zagreb, po svom pedagoškom radu i kao svjetski putnik, pisac i skladatelj. Razgovarala sam s njim i zahvalio je svima koji su pomogli te izrazio nadu da ćemo nastaviti i ubuduće održavati ovaj festival. Ove nam je godine, uz Ministarstvo kulture, Grad Slatinu, Hrvatsku turističku zajednicu i Virovitičko-podravsku županiju, prvi put pomoglo i Ministarstvo kulture Ruske Federacije - rekla je Jadranka Srdoč.

Violinist Goran Končar, koji na svom repertoaru ima velik broj Kelemenovih skladbi, kaže da glazbeni kritičari Kelemena s pravom smatraju jednim od najznačajnijih hrvatskih skladatelja.

– Djelujući u inozemstvu, nije on veliki skladatelj samo prema našim kriterijima, on je doista svjetski skladatelj. Činjenica je i to da je iz svoje Slatine mnogo toga ponio u svijet i sada se to na neki način vraća Slatini. Mislim da 23. dani pokazuje niz onih dobrih i izvanrednih ideja s kojima je Milko Kelemen krenuo u svijet, od tradicionalnog do najsuvremenijeg, i poslije povratak u svjetske glazbene vode. U tisku je njegov prvi violinski koncert, koji je njegov diplomski rad. To će biti ne samo veliko iznenađenje nego i još jedna nova stranica u poznavanju djela Milka Kelemena. Festival je doista snažno utjecao na sve što se događalo u glazbi u nas, ali i stvarajući određeni identitet donio brojne vrijednosti u Slatinu. Uz pomoć Dume i grada Moskve imamo jedan od najznačajnijih sastava za suvremenu glazbu, koji sigurno ne bi bio ovdje bez imena Milka Kelemena, a vidimo i po kolegi Scherbakovu da se svi rado vraćaju u Slatinu - naglasio je Končar, ističući da je vrijednost Milka Kelemena u tom što uvijek donosi nešto novo:

– Danas, u 94. godini, on je još uvijek skladatelj s idejama koje prednjače. Uvijek su njegova djela puna unutrašnje energije i identiteta. To je golema vrijednost danas, kada je sve više onoga čemu ne možete odrediti identitet i prepoznati izvor. U tom smislu velika je i značajna budućnost pred djelom Milka Kelemena.

Na prvom koncertu festivala izvedena je Scriabinova Sonata br. 5 za klavir, Sonata za violinu i violončelo Ljerke Končar Gamulin, Kelemenov Trio „Tristan“ i Rachmaninov Elegični trio.P.Žarković

Snimio Dragutin Fišli

Centar suvremene glazbe

- Mislim da je Centar suvremene glazbe 'Milko Kelemen' jako dobra ideja i za Slatinu golema stvar jer njegovo ime privlačno je svim mladim skladateljima, a neki od njegovih učenika danas su velika skladateljska imena. Centar bi privlačio glazbenike iz čitavoga svijeta i širio ideju onoga što glazba morala biti, a to je da se osjećamo bolje, da imamo širi pogled na svijet te da i nama pomogne da budemo djelić atrakcije života - istaknuo je Goran Končar.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike