Regija
SIMPOZIJ NA BOGOSLOVNOM FAKULTETU

Živimo u društvu koje ne vrednuje starost
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Demografski okvir društveno-gospodarskog razvoja istočne Hrvatske vrlo je nepovoljan

ĐAKOVO - Znanstveni simpozij o starosti i starenju s 12 tematskih predavanja održan je jučer u Dvorani biskupa Antuna Mandića na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Sve više starih

Kako je rečeno, starije osobe obuhvaćaju sve veći udio europskog, pa tako i hrvatskog stanovništva, te je cilj simpozija bio, polazeći iz različitih znanstvenih perspektiva (filozofske, psihološke, teološke, sociološke, bioetičke, medicinske...), istražiti temeljna pitanja starosti i starenja te reperkusije ovog fenomena na društvenu stvarnost.

Među brojnim predavačima bio je i izv. prof. dr. Dražen Živić, koji je progovorio o depopulaciji i starenju u istočnoj Hrvatskoj.

- Istočna Hrvatska, ako je promatramo kroz pet naših županija, doista se nalazi u dubokoj demografskoj krizi. Iako, neki pokazatelji su nešto povoljniji u odnosu prema hrvatskom prosjeku upravo zbog činjenice da je istočna Hrvatska dugo bila obećana zemlja u koju se doseljavalo, pa je ta doseljenička struja uspijevala u pojedinim razdobljima pomladiti stanovništvo, što se danas očituje u nekim pokazateljima. Međutim, to nije razlog da bismo bili jako zadovoljni - zaključio je Živić. Cijeli sklop demografskih trendova, dodaje, i kada je riječ o ukupnom kretanju stanovništva, i u prirodnom kretanju, migracijama, o procesu demografskog starenja ima izrazito negativne pokazatelje.

- Prema nekim tipologijama ukupnog kretanja stanovništva mi možemo govoriti da je riječ o jakoj depopulaciji, čak pojedine županije poput Vukovarsko-srijemske imaju tip izumiranja. Sama ta riječ kazuje da je riječ o prostoru s vrlo nepovoljnim demografskim procesima i oni kao takvi posljedica su utjecaja različitih čimbenika iz prošlosti, ali i, s druge strane, u nepovoljnom kontekstu će odrediti budućnost ovog prostora, ne samo demografsku nego i društvenu i gospodarsku - rekao je Živić.

Cjelovite mjere

- Demografski okvir društveno-gospodarskog razvoja istočne Hrvatske vrlo je nepovoljan, on se neće moći riješiti ili usmjeriti u pozitivnom smjeru u kratkom vremenu, trebat će puno strpljivosti, mudrosti, cjelovite mjere demografske revitalizacije i onda ćemo moći govoriti da se i u demografskom, a onda i u društveno-gospodarskom smislu ovaj prostor počinje oporavljati - zaključio je Živić.

Trenutna je situacija, kaže, takva da nam ne daje previše razloga za optimizam.

Dekan đakovačkog KBF-a, izv. prof. dr. Ivica Raguž izlagao je o teološkom pogledu na starost.

- Živimo u vrlo starosnom društvu, a s druge strane živimo u čudnom društvu koje ne vrednuje starost. Gotovo je sramota reći danas da smo stari, nego nastojimo na neki način skriti starost. Živimo u određenoj ideologiji mladizma, svi žele biti mladi. Kako teološki pravo govoriti o starosti? Ponajprije treba reći da starost sa sobom nosi određene poteškoće; prevaga prošlosti nad budućnošću, star čovjek je onaj koji više živi u prošlosti, gubitak fizičke snage, strah od smrti... Starost nosi poteškoće u koje čovjek može zapasti - kazao je prof. dr. Raguž.

Teologija, zaključio je, ima važnu ulogu da ponovno starosti, na tragu velikih teoloških i filozofskih mislilaca, vrati dostojanstvo.

Maja MUŠKIĆ
PROSJEČNA STAROST 40-ak GODINA

U demografskom kontekstu, kazao je Živić, starenje je ponajviše izazvano sve nižim natalitetom i fertilitetom. Podaci vitalne statistike za istočnu Hrvatske prate se više od dva desetljeća. “Kontinuirano 15 godina imamo veći broj umrlih od živorođene djece. Na razini od 2001. do 2016. godine riječ je o razlici od 40.000. To je gubitak koji je nastao prirodnim putem. S druge strane napredak u medicini i farmaciji omogućuje da čovjek danas u prosjeku dulje živi. Prosječna starost na području Slavonije je 40-ak godina, do prije dva-tri desetljeća to je bilo 30-ak godina”, kazao je Živić. Rekao je i kako relevantne projekcije rađene za buduće kretanje stanovništva Slavonije do 2030. godine govore da će već tada biti približno dvostruko veći broj stanovnika starijih od 65 godina u odnosu prema mladima od 14 godina.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike