Dome slatki dome
TOPLINA VAŠEG DOMA

Kako odabrati povoljno grijanje
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Cijene energenata nije lako dugoročno predvidjeti, jednako kao i klimatske faktore

Od svih segmenata prilikom gradnje ili kupnje i opremanja doma najvažnije je pitanje grijanja. Lokacija, izgled, veličina i vrsta doma - ništa od ovoga nije bitno kao dobro grijanje, a ipak sve ovo su faktori koji utječu na izbor vrste grijanja.

Kako izabrati vrstu energenta i sistem rada koji će se dugoročno pokazati kao najisplativije grijanje pitanje je do čijeg odgovora nije lako doći. Međutim, da biste došli do tog odgovora potrebno je da poznajete faktore koji utječu na efikasnost grijanja, a koji bi se mogli podijeliti na: toplinsku izolaciju objekta, klimatski faktor, karakteristike sistema grijanja, energenta i automatske regulacije, sistem korištenja i održavanja i cijene energenata. Ali, čak i ako vam je jasna važnost svih ovih faktora, to ne mora značiti da je lako napraviti odluku. Prvenstveno zbog cijene energenata koju nije lako dugoročno predvidjeti, ali i klimatskih faktora koji postaju sve nepredvidljiviji. Financijska nemogućnost osiguravanja dobre izolacije je najveća prepreka dobrom grijanju, tako da je najbolje toplinsku izolaciju postaviti kao dugoročni cilj, a grijanje birati na način da izaberete sistem i energent koji ispunjava najviše od ovih zahtjeva: ujednačeno zagrijava prostor koji se grije, s najmanjom potrošnjom energije zagrijava prostor, traži najmanju investiciju, nema velike troškove održavanja, ostavlja mogućnost zagrijavanja pojedinih prostorija (različitog intenziteta).

Grijanje na drva

Grijanje na drva je ekološki prihvatljiv način grijanja koji najmanje šteti našem zdravlju, a bitno je napomenuti da je drvo obnovljiv energent. Kao glavna mana grijanja na drva mogla bi se istaknuti zahtjevnost. To znači da komforu prethodi prilično rada: kupnja drva koja na početku ili u sezoni može biti i problematična, cijepanje, slaganje, stalno unošenje u kuću, održavanje vatre (ako nemate automatski podesivu peć), te vječiti nered koji treba čistiti.

Grijanje na plin

Ovdje se podrazumijeva etažno grijanje na plin, za koje je potreban priključak. Grijanje na plin je dosta komforno, nema nereda, plinski grijač se lako instalira i za njega nije potreban poseban prostor. Međutim, nemaju svi građani mogućnost priključka na plin. Cijena plina zavisi od distributera i na nju se dodaje cijena transporta. Budući da je cijena plina povezana s takozvanom naftnom cijenom, ovdje se računa na povećanje cijena tijekom godina, i ne može se garantirati njezina stabilnost. Moderni plinski grijači s kondenzacijskom tehnologijom su efikasni, a troškovi investiranja ovise od veličine grijanog objekta, odnosno snage bojlera za zagrijavanje vode. Mogućnost automatske regulacije temperature još je jedna prednost ako imate grijanje na plin. Grijanje na plin podrazumijeva oprez i pedantnost kada su u pitanju obavezni godišnji servisi i održavanje. Ako nemate mogućnost pristupa etažnom plinskom grijanju, postoji mogućnost kupnje plinskih peći. U njihovu kupnju investitrat ćete znatno manje.

Grijanje na struju

Grijanje na struju je uvjetno rečeno najkontroverznija opcija kad se postavi pitanje koje je najisplativije grijanje. Ovo je najskuplja varijanata, ali brojni građani svoje domove zagrijavaju na struju tvrdeći kako ovaj izbor predstavlja najbolji odnos cijene i kvalitete. Ono što je najprimamljivije kod grijanja na struju definitivno je lakoća održavanja sistema i korištenje. Ovo je apsolutno čisto grijanje koje ne prlja dom te je potreba za održavanjem svedena na redovne servise. Još jedna prednost je relativno povoljna investicija, električni bojleri su jeftiniji od svih drugih, a pojedinačna grijaća tijela su još jeftinija. Međutim, potrošnja električne energije zavisi od faktora koje smo ranije naveli, a to su na prvom mjestu toplinska izolacija, položaj kuće ili stana, vanjske temperature, okruženje, veličina prostora. Ako živite u energetski efikasnoj zgradi, s dobrom izolacijom, kvalitetnim PVC prozorima i imate manji ili stan prosječne veličine, grijanje na struju može biti najisplativije grijanje. Ono što morate imati na umu je pametan izbor grijaćih tijela, jer jeftiniji uređaji obično više troše, dok su oni štedljiviji i do 10-15 puta skuplji, što odmah diže visinu inicijalne investicije.

Možda ste propustili...

PRAVA DOZA LUKSUZA I OSOBNOSTI

Bijeli mramor i minimalizam se vole

POBOLJŠAJTE KVALITETU ZRAKA

Napa - potreba i trend u kuhinji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SADNICE U KONTEJNERIMA

Kombinacija trajnica za cvjetnu jesen

2

POBOLJŠAJTE KVALITETU ZRAKA

Napa - potreba i trend u kuhinji

3

OD 14. DO 19. SIJEČNJA 2019

BAU 2019 predstavlja se u XXL formatu, veći nego ikad prije