Osijek
FINACIJSKO IZVJEŠĆE KBC-A OSIJEK ZA 2016.

Bolnica najviše uložila u medicinsku opremu i građevinske radove
Objavljeno 12. listopada, 2017.
KBC je prošlu godinu završio s manjkom prihoda od gotovo 73 milijuna kuna

Krajem prošloga mjeseca objavljeno je kako su ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal u hrvatskim zdravstvenim ustanovama narasli na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza. Među kliničkim bolničkim centrima vremenski najduže kašnjene u plaćanju duga prema veledrogerijama od svih bolnica istoga statusa imao je KBC Osijek, koji je krajem kolovoza bio dužan 589 dana.

Inače, KBC Osijek (još) nije javno objavio polugodišnje izvješće o poslovanju za ovu godinu, ali recimo kako godišnje financijsko izvješće KBC-a Osijek za 2016. godinu pokazuje da su na dan 31. prosinca 2016. godine obveze KBC-a Osijek iznosile 318 milijuna kuna.

Manjak 73 mil. kn

Osječka je bolnica prošlu godinu završila s manjkom prihoda od gotovo 73 milijuna kuna, što je gotovo 20 milijuna kuna više nego što je pokazalo izvješće za 2015., kada je taj manjak iznosio 53 milijuna kuna. Bit će zanimljivo vidjeti sljedeće godine kako je KBC poslovao tijekom ove godine, s obzirom na to da će to biti prva cijela godina mandata aktualne bolničke uprave.

No, i financijsko izvješće za 2016. godinu generalno pokazuje da je nova bolnička uprava (koja je te godine u svibnju preuzela upravljanje), znatno povećala ulaganja u nefinancijsku imovinu, odnosno medicinsku opremu, edukaciju osoblja i materijal za rad. Postoje i neke zanimljive stavke u rashodima. Tako prema izvješću za prošlu godinu i njegovom usporedbom s izvješćem od godinu dana ranije, u rashodima je evidentno da su se oni za zatezne kamate povećali s 1,4 milijuna kuna na 6,8 milijuna kuna. Također su se rashodi za intelektualne i osobne usluge povećali s 1,9 milijuna kuna na 2,3 milijuna kuna. Na strani rashoda porasli su oni za zaposlene, i to za 18 milijuna kuna, ali su troškovi za službena putovanja smanjeni za približno 200.000 kuna. Nova je bolnička uprava povećala troškove za stručna usvršavanja, investicijsko održavanje, radnu i zaštitnu odjeću te za autogume, i to za milijun kuna. Prema ovom izvješću sudski su troškovi u 2016. godini smanjeni s milijun kuna iz 2015. na 633 tisuće kuna u protekloj godini. Također su smanjeni i rashodi za kazne, penale i naknade šteta prema fizičkim osobama.

Više djelatnika

Uprava KBC-a Osijek lani je prodala dio voznog parka i tu uprihodovala 154 tisuće kuna. Rashodi zbog nabave medicinske opreme popeli su se s 14 na 24 milijuna kuna. Ulaganje u građevinske objekte poraslo je za četiri milijuna kuna. Znatno su smanjeni prihodi od imovine, i to s 24,5 milijuna kuna na samo 132.752 kune. S druge strane, povećani su prihodi od administrativnih pristojbi s 53 na 63 milijuna kuna, kao i oni od prodaje roba i proizvoda sa 16 na 21 milijun kuna. Za čak 62 milijuna kuna porasli su i prihodi od HZZO-a na temelju ugovornih obveza.

Inače, krajem prošle godine ukupan broj zaposlenih bio je za 34 osobe veći od onoga iz 2015.

Nefreteta Z. EBERHARD

62

milijuna kuna više u godinu dana uprihodovala je bolnica od HZZO-a

200

tisuća kuna manje potrošio je KBC Osijek lani za službena putovanja

obveze

NA DAN 31. PROSINCA 2016. IZNOSE 318 MIL. KN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike