Novosti
HLK POKRENUO AKCIJU ZA ZADRŽAVANJE LIJEČNIKA

Liječnicima jeftiniji plin i struja, ali i stambeni krediti
Objavljeno 12. listopada, 2017.

Budući da državna tijela nisu donijela ni jednu odluku kojom bi pokazali da im je stalo ne samo do liječnika nego općenito do zdravstvenih djelatnika te da hrvatska pamet ostane u Hrvatskoj, Hrvatska liječnička komora prešla je s upozorenja i retorike na djela, naglasio je dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK, prigodom posjeta KBC-u Osijek.

Naime, HLK je do sada povukao 30 milijuna kuna iz fondova EU-a za stručno usavršavanje liječnika obiteljske medicine, a trenutačno očekuju još 50 milijuna kuna koje će biti namijenjene usavršavanju liječnika specijalista u bolničkim sustavima.

- Pitanje stambenog zbrinjavanja nastojali smo riješiti na način da smo s jednom bankom ugovorili poseban oblik stambenog kreditiranja, preko kojega je više od 3500 naših članova refinanciralo postojeće stambene kredite i samo na taj način je HLK kumulativno svojim članovima uštedio pola milijarde kuna. Sada idemo dalje i želimo surađivati s lokalnom samoupravom te biti medijator koji će rješavati stambena pitanja za liječnike. Projekt zadržavanja liječnika itekako će se pozitivno odraziti na kvalitetu i dostupnost usluge građanima - uvjeren je Goluža.

Inače, upravo projekt zbog kojega su predstavnici vodstva HLK-a u srijedu došli u osječku bolnicu još je jedan od poteza kojim se hrvatskim liječnicima želi olakšati ostanak i rad u Hrvatskoj. Naime, HLK je osmislio “pametne” liječničke iskaznice s elektrenoničkim kodom, preko kojih liječnici iz svoje fotelje mogu rješavati sve administrativne poslove s HLK-om preko interneta. Ova će kartica omogućiti da se sljedeći izbori za vodstvo HLK-a provedu elektroničkim putem. Zanimljivo je i da će od 1. siječnja 2018. HLK svim svojim članovima, koji za tim izraze želju, o svom trošku plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, a svojim će članovima omogućiti i jeftiniju struju i plin. Prema riječima dr. Goluže od ulaska Hrvatske u EU iz države je otišlo i nije se vratilo 560 liječnika, a ukupno u inozemstvu radi oko 900 liječnika koji su u Hrvatskoj stekli diplomu. Zabrinjavajuća je činjenica da je dozvolu i dokumente za odlazak iz Hrvatske do sada prikupilo oko 1400 liječnika, što znači da je njih oko 900 trenutačno u “niskom startu” i važu ostati ili - otići. N.Z.Eberhard

DEMOGRAFSKI ATLAS LIJEČNIŠTVA

HLK će u prosincu predstaviti izniman projekt kojim će prvi put na jednom mjestu biti sadržani svi podatci o hrvatskim liječničkim resursima. Naime, na Saboru liječništva u Rovinju bit će predstavljen Demografski atlas hrvatskog liječništva. “Riječ je o dokumentu od 300 stranica koji je rađen sa sedam državnih institucija i koji će dati točan presjek situacije što se tiče liječnika u državi. Konačno ćemo na jednom mjestu znati koliko liječnika imamo po bolnicama, po dobi, po specijalizacijama... To će omogućiti da se sustav adekvatno kadrovski kapacitira, a mi ćemo dati svoje viđenje liječničke perspektive”, najavio je Goluža.

Do sada je iz RH otišlo 560 liječnika, a u “niskom startu” ih je još 900