Novosti
MJESEČNO IZVJEŠĆE O STANJU U AGROKORU

Prihod Belja u prvih osam mjeseci 828 milijuna kuna
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Prihode povećali visoki prinosi poljoprivrednih kultura, tj. pšenice

Prihod Belja u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 828 milijuna kuna, uz pozitivan EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u iznosu od 128 milijuna kuna, stoji u mjesečnom izvješću o gospodarskom i financijskom stanju te o provedbi mjera izvanredne uprave u Agrokoru.

Kako je istaknuto, povećanje prihoda u kolovozu ove godine temelji se na visokim prinosima poljoprivrednih kultura, prije svega pšenice, uljane repice i suncokreta, ali i rajčice koju Belje uzgaja u stakleniku u kompleksu Mitrovac. Dobitak bi, tvrde na Belju, bio sigurno još veći da se u prvom tromjesečju ove godine nije dogodio problem sa sirovinom za proizvodnju stočne hrane, što je rezultiralo otkazivanjem narudžbi od strane vanjskih kupaca.

- Visoki prinosi spomenutih poljoprivrednih kultura prodanih u kolovozu, zajedno s uštedom troškova, niskim troškovima sirovina i odličnim naturalnim pokazateljima u stočarstvu, rezultirali su EBITDA maržom od 15,5 posto - stoji u okvirnom prikazu beljskih rezultata za prvih osam mjeseci ove godine, u kojem je još istaknuto kako su zalihe u kolovozu bile na srpanjskoj razini. Gledajući prihode ostalih poljoprivrednih kompanija u sastavu Agrokora, Belje je poslovalo najuspješnije. PIK Vinkovci ostvarili su prihod 214 milijuna kuna (EBITDA 17 milijuna kuna), a Vupik 197 milijuna kuna (EBITDA 45 milijuna kuna). Objavljena su izvješća i ostalih Agrokorovih kompanija. Konzum je tako u istom razdoblju ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u (18 milijuna kuna “u minusu”), dok je Jamnica uprihodila 1,05 milijardi kuna, uz dobit od 258 milijuna kuna prije kamata, poreza i amortizacije. Manji Konzumovi prihodi od prodaje za prvih osam mjeseci 2017. godine obrazloženi su, uglavnom, kao posljedica prekida poslovanja Kozma i manje prodaje naftnih derivata. Nadalje, prihod Tiska u prvih osam mjeseci iznosio je 1,39 milijardi kuna, a EBITDA minus 23 milijuna kuna. Minus je obrazložen opadanjem segmenta maloprodaje u kolovozu, uglavnom zbog manje maloprodajne mreže zbog smanjenja broja neprofitabilnih prodajnih mjesta, dok je segment veleprodaje u padu zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova. Ledo je, pak, ostvario prihod od 821 milijun kuna uz EBITDA od 199 milijuna kuna, dok je Zvijezdin prihod 433 milijuna kuna (EBITDA 40 milijuna). S 1,19 milijardi kuna, uz 75 milijuna kuna dobiti, u prvih osam mjeseci poslovao je PIK Vrbovec. Velpro centar u istom je razdoblju poslovao s ukupnim prihodom od 1,24 milijarde kuna i negativnim EBITDA-om od 65 milijuna kuna.

Gledajući poslovanje po grupama, u izvješću se navodi da je poslovanje poslovne grupe Maloprodaja u prvoj polovini 2017. godine bilo otežano zbog problema s likvidnošću s kojima se suočila cjelokupna grupa, ali da su nakon priljeva novog financiranja u lipnju 2017. godine maloprodajne kompanije pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tijekom ljetne sezone. Ostvareni su, naime, kumulativni prihodi od 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA-u od 193 milijuna kuna. Kompanije iz grupe Poljoprivreda, pak, ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijarde kuna i EBITDA od 207 milijuna kuna. Što se poslovne grupe Prehrana tiče, prihod u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 5,97 milijardi kuna, a EBITDA 946 milijuna kuna. Kako se navodi u izvješću, kompanije su ostvarile rast prodaje, ali ona je još uvijek ispod razine prethodnog razdoblja.

Ivica GETTO
USPJEŠNO ODRAĐENA LJETNA SEZONA

Rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja Agrokora iz ranijih razdoblja, uključujući umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe u razdoblju od 31. prosinca 2014. do 31. prosinca 2016. godine, u iznosu od 21,7 milijardi kuna, navedeno je u izvješću u kojem još stoji kako je ukupni gubitak u 2016. godini iznosio 11,2 milijarde kuna, dok gubitak u 2015., nakon prepravljanja, iznosi 3,6 milijardi kuna, što se znatno razlikuje od izvješća prijašnje Uprave koja je prikazala dobit od 1,2 milijarde kuna. Zaposlenike koncerna može utješiti činjenica kako izvanredna uprava drži da su kompanije uspješno odradile ljetnu sezonu, što je temelj za daljnje poboljšanje operativnog poslovanja u nadolazećem razdoblju. Navodi se kako Agrokor nastavlja aktivno upravljati svojom likvidnošću, te kako je za potrebe podržavanja likvidnosti u Grupi do danas u operativnim djelatnostima iskorišteno 983 milijuna kuna iz novog financiranja. Početkom listopada zaprimljeno je ukupno 12.610 prijava tražbina od 5904 vjerovnika. Od ukupnog broja njih 215 poslano je nakon isteka zakonskog roka za prijavu.

MERCATOR I FORMALNO PREUZEO KONZUMOVE TRGOVINE U BiH

Nadzorni odbor Mercatora u utorak je na prijedlog uprave potvrdio prekid ugovora o najmu 83 lokala trgovačkih centara u BiH Konzumu te podmirenju neplaćene najamnine putem preuzimanja opreme u tim trgovinama u korist Mercatora, priopćila je Uprava te tvrtke. Time je formaliziran već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupnje Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovno postanu dio Mercatorove mreže, odnosno brenda Mercator. Reagirajući na nove objavljene podatke o poslovanju Agrokora koji slijede iz revizije njegova poslovanja, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kazao je u utorak novinarima da ga negativni rezultati Agrokora koji je 2014. kupio Mercator ne iznenađuju, jer se hrvatski koncern nije širio na zdravim temeljima, a ponovio je da će slovenska vlada i u sadašnjoj krizi Agrokora nastojati zaštititi slovenski javni interes. “Nećemo dopustiti da se kriza u Agrokoru prenese na Sloveniju kao zarazna bolest i vjerujem da će naša vlada u slučaju takvih pokušaja aktivirati sva moguća pravna sredstva da se to spriječi”, kazao je Počivalšek. H

214

milijuna kuna prihoda ostvarili su PIK Vinkovci (EBITDA 17 milijuna kuna)

197

milijuna kuna prihod je Vupika (EBITDA 45 milijuna kuna)

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora