Regija
JESEN I DANI KRUHA

Ponudili pecivo, med, voće, kukuruz, bundeve
Objavljeno 11. listopada, 2017.

SLATINA - U Parku 136. slatinske brigade jučer je od 10 do 13 sati održana manifestacija “Jesen i dani kruha”. Na brojnim štandovima izloženi su proizvodi školskih zadruga osnovnih i srednjih škola te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Slatine i okolice. Bilo je različitih vrsta i oblika kruha, peciva i kolača, voća, meda, kukuruza i bundeva, a sve ukrašeno jesenskim plodovima prirode i ljudskog rada. Posjetitelji su bili oduševljeni jesenski uređenim štandovima i izvrsnom ponudom, pa je većina ponuđenih proizvoda za kratko vrijeme rasprodana.

U scenskom dijelu programa sudjelovali su polaznici dječjih vrtića Zeko i Suncokret, učenici osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca iz Slatine, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, OŠ Davorina Trstenjaka iz Čađavice i Osnovne Glazbene škole Slatina. U vrijeme održavanja ove zanimljive priredbe župnik, vlč. Dragan Hrgić u župnoj crkvi sv. Josipa blagoslovio je plodove zemlje i od njih načinjene proizvode.

Organizatori događanja su Grad Slatina, gradska Turistička zajednica i Savjetodavna služba Ispostava Slatina. Manifestaciju je otvorila Martina Tepeš. Sve sudionike pozdravile su voditeljica Savjetodavne službe Tihana Bišćan i direktorica Turističkog ureda Vanja Lazić.

Župnik Župe bl. Ivana Merza, vlč. Nikola Jušić jučer u OŠ Eugena Kumičića blagoslovio je plodove zemlje te kruh i sve proizvode od pšenice koje su pripremile vrijedne ruke mama, baka i očeva učenika škole. Prema župnikovim riječima, svake godine obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, ali razmišljamo li da u svijetu trećina stanovništva umire od gladi, da neki ljudi i u našoj zemlji kopaju po kontejnerima i nemaju doslovce što pojesti. Na to važno moralno pitanje trebala bi se osvrnuti svaka osoba i na bilo koji način pridonijeti da bar naš susjed nije gladan, ako mi već imamo što pojesti. Obilježavanje Dana kruha u školi organizirale su vjeroučiteljice Vlasta Bisitkijević i Nataša Pohiba, časna sestra Krešimira Vuleta i nastavnica biologije Jasmina Krznarić.

Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prigodnim su programom također obilježili učenici i učitelji OŠ Josipa Kozarca. Školski zbor izveo je nekoliko pjesama, dječji folklor pjevao je i plesao, a recitatori su govorili poznate pjesme. Vlč. Dragan Hrgić predvodio je molitvu i blagoslovio kruh i ostale plodove zemlje, nakon čega su svi kušali što su mame, bake i profesionalni pekari pripremili.P.Žarković

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike