Regija
OKRUGLI STOL “QUO VADIS RURALNI TURIZAM” U ILOKU

Turizmu smeta šuma zakona
Objavljeno 11. listopada, 2017.

ILOK - Muzej grada Iloka bio je domaćin okruglog stola “Quo vadis ruralni turizam - Zašto je bolje ostati!” u nazočnosti ministra turizma Garija Cappellija, koji je ujedno bio i pokrovitelj Okruglog stola. Veliki je potencijal što se tiče ruralnog turizma, da se zadrže mladi, no velike probleme stvaraju propisi, a ministar turizma Gari Cappelli ovom prigodom je rekao:

“Uvijek smo kod toga da treba riješiti zakonodavstvo. Na Vladi će biti danas (četvrtak) Zakon o uslugama u ugostiteljstvu koji će dopustiti da se u turizmu bavimo zdravstvenim turizmom. Šuma zakona stvara zabunu jer je pitanje što je to seosko, poljoprivredno, ruralno. U našoj koncepciji strategije razvoja turizma do 2020. godine među deset prioriteta je razvoj ruralnog turizma. Kroz pravilnik otvaramo mogućnost smještaja u sklopu OPG-a te da mogu služiti hranu, što do sada nije bilo moguće. Radimo na gradnji centra kompetencija, koji bi mogao biti u Vukovaru, jer ima osigurana europska sredstva. Da nam se ne dogodi da nam turistička sezona dođe u pitanje, imamo plan da idemo na jedan bilateralan sporazum sa zemljama u okruženju, da ne riskiramo, jer će nam trebati dodatnih 12.000 ljudi u odnosu prema ovoj godini u turizmu.”

O tome koliki je potencijal ruralnih dijelova Hrvatske, kad se govori o turizmu i kako privući turiste s obzirom na to da se Hrvatska brendira više prema moru, više je rekla predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo mr. sc. Dijana Katica, dr. med. vet.

- Možemo reći da su se u posljednje dvije godine formirale brojne ruralne turističke destinacije od Konavala, Dalmatinske zagore, Baranje, Slavonije i Srijema. Željeli smo prezentirati Ilok kao destinaciju te ovim konferencijama prepoznati probleme i pokušati ih riješiti. Kad govorimo o samom Iloku i ovom području, imamo tri glavna potencijala: to su kulturni turizam, druga priča je svakako Dunav, gdje bilježimo ove godine pet posto više dolazaka kruzera u Hrvatsku, i treće je nezaobilazni vinski turizam - rekla je Dijana Katica.

Uskoro kreće brendiranje ruralnog turizma na nacionalnoj razini, a mr. sc. Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, rekao je:

“U okviru godišnjeg plana rada za 2018. godinu Hrvatska turistička zajednica će predvidjeti konkretne aktivnosti. Pokrenut ćemo web-stranicu koja će biti sastavni dio portala croatia.hr gdje će se predstaviti kompletna ponuda ruralnog turizma Hrvatske. Mi smo danas na razini ispod dva posto ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj kad govorimo o ruralnom dijelu našeg turističkog prometa s obzirom na infrastrukturu koja postoji. Trebamo raditi na ukupnoj sinergiji javnog i privatnog sektora. Javni sektor treba omogućiti da Slavonija kao turistička regija, jedan od naših klastera, bude konkurentna u pitanju investicija i pitanju stvaranja turističke infrastrukture, a s druge strane sustav turističkih zajednica na čelu s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice mora raditi na promociji, što ćemo učiniti.”M.Kokaj

TRAŽE POMOĆ DRŽAVE I ŽUPANIJE

Prema riječima gradonačelnice Iloka Marine Budimir bez pomoći Vlade i Vukovarsko-srijemske županije neće se moći riješiti problemi prometne povezanosti, poboljšanja gospodarstva, kao i zaposlenosti jer vidimo da je sve veći broj odlazaka mladih.

Najčitanije iz rubrike