Regija
ZAŠTO RADOVI NA REPNJAKU

Belišćani tjednima bez rasvjete - čekali novu trafostanicu
Objavljeno 12. listopada, 2017.

BELIŠĆE - Zašto već tjednima traju radovi na belišćanskom Repnjaku pokraj Stare Drave, u čemu je problem da se moralo ići na nove temeljite radove kada je riječ o javnoj rasvjeti koja je nedavno postavljena, zanimalo je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Belišća vijećnika HDZ-a Dragana Anočića. Isto pitanje postavio je zamjenici gradonačelnika Belišća Ljerki Vučković. Radovi su, naime, zbunili mnoge Belišćane, ali i Baranjce.

Izgradnja javne rasvjete pokraj Stare Drave provodila se u sklopu prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska i bilo je predviđeno da se napaja iz trafostanice koja je vlasništvo Hrvatskih voda.

- Kako se prema zakonima i propisima Republike Hrvatske distribucijom električne energije smiju baviti samo one tvrtke koje za to imaju uredne dozvole, tijekom provedbe projekta utvrdilo se da to neće više biti održivo na način kako se još moglo izvesti dok je projekt bio prijavljivan. Gradu Belišću dopao je u rješavanje i novi problem napajanja te javne rasvjete - pojasnila je zamjenica belišćanskog gradonačelnika. Dodala je i kako je Belišće u okviru projekta uspjelo još dogovoriti da se financira i postavljanje odgovarajućeg kabela od ormarića koji je na sredini same staze do novoizgrađene trafostanice i zbog toga su bila potrebna iskapanja uz novu biciklističku stazu i trasu javne rasvjete.

U siječnju 2015. službeno je završio projekt BICBC, a u ožujku je već Grad sklopio ugovor s HEP-om da se napravi nova trafostanica koja će napajati javnu rasvjetu uz biciklističku stazu uz Staru Dravu, ali i osigurati distribuciju električne energije za objekte koji se nalaze u blizini, a riječ je o Ribičkom domu te tzv. Citadeli, kojom upravlja udruga Zvono.

- Nažalost, sve to skupa, uključujući i projektiranje i izgradnju, trajalo je do ljeta ove godine, i to je nešto na što mi nismo osobito mogli utjecati, premda smo sve svoje obveze u cijelosti i na vrijeme izvršili. Redovito smo se interesirali u kojoj je fazi izvršenje toga projekta, no to nije išlo onako kako smo priželjkivali. HEP ima svoju dinamiku i konačno je ovog ljeta završio tu trafostanicu, pa je onda priključena i javna rasvjeta - kazala je zamjenica Vučković.

Prema njezinim riječima, nema više zapreke da javna rasvjeta na toj dionici, nakon što dva mjeseca nije radila, ponovno ne zasvijetli. Lidija Aničić

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

PRILAGODBA KLIMATSKIM PROMJENAMA

Posadit će 230 sabala i postaviti dvije sjenice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro