Mozaik
HRVATSKA REPREZENTACIJA NA GLOBAL CHEFS CHALLENGEU U PRAGU

Vinkovačka kuharica Ana-Maria Stanković osvojila je treće mjesto
Objavljeno 12. listopada, 2017.

Na juniorskom kuharskom natjecanju Hans Bueschens Junior Chefs Challenge (natjecanje za kuhare do 23 godine) mlada vinkovačka kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci) osvojila je odlično treće mjesto u Global Chefs Challengeu u Pragu. Kriteriji natjecanja bili su vrlo strogi. Suci su gledali na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. Potom su u konačnici ocijenili vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd.

U kuharskom natjecanju, pod nazivom Global Chefs Challenge, Hrvatska je ostvarila najbolji rezultat. Varaždinski kuhar Zlatko Novak (Restoran Bedem) i njegov pomoćnik Marin Sambolek (hotel Turist) osvojili su sjajno drugo mjesto, dok se Italija pokazala kao nepremostiva prepreka do zlata osvojivši prvo mjesto u sva tri natjecanja. Hrvatski kuhari sjajno su surađivali u boxu te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzinom, smirenošću i prikazanim tehnikama. Pripremljena jela oduševila su suce i iako su imali pokoji manji nedostatak, zasluženo su osvojila drugo mjesto. Nijanse su odlučile između troje prvoplasiranih, no drugo mjesto je veliki uspjeh i najbolji rezultat Hrvatske na ovom natjecanju dosad. U obje kategorije pripremao se meni od tri slijeda za šest osoba. Za predjelo su bile zadane namirnice: brancin i jakobove kapice, za glavno jelo teleći kare i guščja jetra, a za desert čokolada (40 %) te najmanje dvije komponente od kojih jedna mora biti pečena. Izvrstan rezultat ostvarile su hrvatske slastičarke Sanja Grahek Buršić (Valamar Riviera d.d., hotel Rubin) i pomoćnica Barbara Pol (Valamar riviera d.d., hotel Pical) koje su se plasirale na treće mjesto, iza Italije i Španjolske. Priprema se čokoladna torta i desert prema izboru za šest ljudi, s minimalno dvije komponente od kojih jedna od kojih jedna mora biti pečena.

Ova natjecanja ujedno su bila i kvalifikacije za veliku završnicu koja će se održati sljedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru, Maleziji. Iako su nastupom u Pragu uspješno predstavili hrvatsko kulinarstvo, naši predstavnici nisu se uspjeli plasirati u završnicu ovih prestižnih natjecanja s obzirom na to da je samo najbolji iz svakog natjecanja dobio ulaznicu za finale. M.Kokaj

Varaždinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Sambolek osvojili su sjajno drugo mjesto

Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike