Sport
ZLATKO DALIĆ:

NISAM NIČIJI ČOVJEK
Svoju karijeru napravio sam bez menadžera
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare nakon pobjedničkog gostovanja u Ukrajini i osiguranih dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Svoj debi na klupi Hrvatske začinio je pobjedom nad Ukrajinom 2:0, čime su “kockasti” nastavili svoj put prema svjetskoj smotri u Rusiji. Stoga se Dalić prvo prisjetio dvoboja na Olimpijskom stadionu i svega onoga što mu je prethodilo u burnih 48 sati od preuzimanja izborničke funkcije pa do susreta i pobjede u Kijevu.

- Hvala svim igračima na odlično odrađenom poslu, posebno na taktičkom planu. Napravili smo sve što smo se dogovorili, kako smo se pripremali i pokazali svoju kvalitetu. Odigrali smo sjajnu utakmicu, upisali pobjedu koju smo tražili, ali to je samo jedan mali korak na putu prema Rusiji -, rekao je u uvodu Dalić, još jednom pohvalivši sve igrače.

- Svi su junaci, ne samo Kramarić, jer cijela je momčad bila na vrhunskoj razini. Dogovorili smo se u svlačionici da ćemo u prvom poluvremenu kroz kompaktne blokove čuvati svoja vrata znajući da će nas Ukrajina pritisnuti nošena svojim navijačima. Tome smo se othrvali, a dogovor je bio da će Kramarić u stopu pratiti ofenzivnog Matvijenka te smo pojačali bokove s Vidom i Vrsaljkom zbog njihovih opasnih krila. Znali smo da je Ukrajina najopasnija preko Jarmolenka i Konopljanke, očekivali smo i Marlosa u sastavu, no sve smo složili da i mi budemo snažni na bokovima. To smo dobro odradili, u tome je bilo rješenje za cijelu utakmicu. Potom smo zamijenili pozicije Kramarića i Mandžukića, što je urodilo plodom, prepričao je Dalić, koji je imao jasan taktički plan.

- Najvažnije nam je bilo ne primiti pogodak u prvom dijelu te da potom preuzmemo kontrolu i budemo ofenzivniji. Zato smo napravili promjene i stavili Modrića bliže golu da ga rasteretimo defenzive, i to nam je funkcioniralo najbolje u cijeloj utakmici. Tražio sam od igrača da poštuju dogovor i budu iza lopte, da se drže formacije i da brzo okreću strane, jer ćemo tako sigurno postići pogodak s obzirom na razliku u kvaliteti. Sve se poklopilo.

Još je uvijek otvoreno pitanje hoće li Dalić voditi reprezentaciju u dodatnim kvalifikacijama. I s kim će Hrvatska igrati u njima.

- Ne znam tko je uopće prošao dalje i tko nam je konkurencija. Bude li hrvatska reprezentacija prava, nama neće biti bitno tko nam je suparnik - kazao je Dalić, vrativši se još jednom na sudbonosnih 48 sati.

- Igrači poslije Finske nisu bili u dobrom psihološkom stanju i bio sam svjestan da ne mogu napraviti mnogo na terenu. No, pričao sam sa svakim reprezentativcem, objašnjavao, uvjeravao, i kroz te sam razgovore došao do najbolje opcije za reprezentaciju. Oni su kao vrhunski profesionalci prihvatili zadatke, svjesni da je ovo zadnja šansa i da samo oni mogu “izvući” situaciju. Dali su sve od sebe i svaka im čast - rekao je Dalić, zahvalivši i bivšem izborniku Čačiću i njegovom stožeru.

Predstoji mu ključnih mjesec dana.

- Sada mi je želja odmoriti se, naspavati se, vidjeti obitelj, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Nisam pitao ni za kakve uvjete, razmišljao sam samo o ovoj utakmici s kojom sam mogao sve izgubiti. Poziv sam prihvatio jer bih za Hrvatsku došao i pješice. Prije sedam godina napustio sam Hrvatsku, spakirao kofere i bez ičije pomoći i bilo kakvih menadžera i agencija napravio svoju karijeru u svijetu gdje je jako teško krenuti od nule. Preko dva najveća azijska kluba i finala tamošnje Lige prvaka došao sam do hrvatske reprezentacije i nemam se što opravdavati. Nisam ničiji čovjek, nego sam ponosni Livnjak, ponosni Varaždinac i ponosni Hrvat i sam se borim za sve. Hvala dragom Bogu, hvala mojoj obitelji na podršci, a što se komentara u Hrvatskoj tiče, rekao sam svojim igračima da ostanu džentlmeni, pa ću tako i ja ostati - zaključio je Zlatko Dalić. K.Lacković

ODLUKA O DALIĆU U PONEDJELJAK

Izvršni odbor HNS-a trebao bi se sastati u ponedjeljak i donijeti odluku o produženju izborničkog mandata Zlatku Daliću. Nakon uspješnog debija u Kijevu Dalić bi povjerenje IO-a trebao dobiti za dva susreta dodatnih kvalifikacija, nakon kojih će se opet zasjedati. Jasno, sve će ovisiti o rezultatu...D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike