Novosti
KAKO DO PAMETNOG EKONOMSKOG RASTA

Uskoro porezne olakšice za ulaganje u inovacije i razvoj
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Jedino inovativnost, držanje koraka s tržištem i konkurencijom može osigurati stabilan i trajan ekonomski rast. Zaključila je to potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, sudjelujući u utorak na 3. Znanstvenom forumu “Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta”, čiji je organizator osječki Ekonomski fakultet.

Dalić je kazala kako Strategija pametne specijalizacije, koju je Vlada donijela u ožujku prošle godine, ima za cilj usmjeriti gospodarstvo u područja gdje je strategija procijenila da postoji značajan prostor za inovacije u stvaranju novih proizvoda i usluga, korištenjem suvremenih tehnologija. Naglasila je kako se strategija ne može realizirati bez suvremenih tehnologija i da ne možemo biti zadovoljni izdvajanjima za istraživanje i razvoj javnog i privatnog sektora koji su u visini 0,85 posto BDP-a.

Instrumenti provedbe strategije, koji se financiraju iz EU fondova, javni su pozivi za projekte istraživanja i razvoja za velike poduzetnike te pozivi za stvaranje centara kompetentnosti i inovativnog okruženja.

- Za te namjene na raspolaganju je 300 milijuna eura. Ugovori s velikim poduzetnicima već se potpisuju, a uskoro se očekuju i prvi ugovori za stvaranje centara kompetentnosti - kazala je ministrica.

Osim toga, naglasila je Dalić, pripremljen je nacrt zakona o potpori za znanstveno-istraživački rad u gospodarstvu, koji bi se u proceduri usvajanja trebao naći do kraja godine, a čiji je cilj osigurati porezne olakšice i potpore za projekte istraživanja i razvoja u tvrtkama.

Dalić je najavila kako očekuje da se do kraja listopada u Vladinoj proceduri nađu izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja. One bi omogućile dvije vrste potpora industrijama koje djeluju u području informacijske i komunikacijske tehnologije, među kojima je smanjivanje poreza na dobit za 50 posto u razdoblju od deset godina za ulaganja veća od 50 tisuća eura.

Na znanstvenom forumu sudjelovali su brojni ekonomski stručnjaci i menadžeri hrvatskih tvrtki. Glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju Sanja Madžarević Šujster govorila je o ekonomskoj poziciji Hrvatske i globalnim izazovima, a direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić o ekonomskoj snazi hrvatskih županija. Održana su i dva panela. Na panelu o Pametnim mjerama do bolje ekonomske pozicije RH u globalnom okruženju sudjelovala je ministrica Dalić, savjetnik hrvatske predsjedice za gospodarstvo Marko Jurčić, viceguverner HNB-a Vedran Šošić, savjetnik uprave HBOR-a Hrvoje Galičić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić i potpredsjednik HGK Tomislav Radoš. Na drugom panelu pod nazivom Pametnim specijalizacijama do bolje ekonomske pozicije sudjelovali su menadžeri više hrvatskih tvrtki.

Igor MIKULIĆ

Gordana Deranja

predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca

I dalje čekamo reforme

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja istaknula je kako sasvim sigurno treba ulagati u inovacije kako bismo se što brže razvijali, stvarali proizvode s većom dodanom vrijednošću i, što je najvažnije, da bismo izvozili. “Jedino s pojačanim izvozom možemo doći do većeg rasta BDP-a”, kazala je Deranja. Naglasila je kako je moguć brži razvoj rasterećenjem gospodarstva, smanjivanjem nameta, pružanjem mogućnosti mladima da lakše otvaraju biznise, njihovim stimuliranjem. “Oni bi se trebali brinuti o inovacijama i specijalizacijama, a ne praćenjima zakona i borbom kroz birokraciju”, kazala je Deranja. Istaknula je kako naše vlade čine nešto, ali to je presporo u odnosu na druge zemlje. “Nismo se usudili provesti ni jednu ozbiljnu reformu. Vlada je počela provedbu porezne reforme, a ozbiljne promjene u zdravstvenom, mirovinskom sustavu, javnoj upravi, čekamo više od 20 godina. Dok se to ne pokrene, mislim da ćemo ostati tu gdje jesmo”, kazao je Deranja.

ZA PET TVRTKI 78,4 MILIJUNA KUNA NEPOVRATNIH POTPORA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić potpisala je u utorak u Osijeku pet ugovora u sklopu poziva “Praćenje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”, ukupne vrijednosti 78,4 milijuna kuna. Ugovori na osnovi kojih dobivaju nepovratna sredstva za istraživanje i razvoj potpisani su s predstavnicima tvrtki Dok-ing, Rimac automobili, Altpro, GDI te Infodom. Ministrica Dalić kazala je kako se podupiru projekti koje ove tvrtke rade samostalno ili u suradnji sa znanstvenoistraživačkim institucijama, kako bi se poticanjem inovativnosti povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Čestitala je tim tvrtkama kazavši kako će moći koristiti ta sredstva za aktivnosti koje će rezultirati inovacijama u područjima u kojima se bave.

ŠTO JE TO PAMETNA SPECIJALIZACIJA

Što bi bila pametna specijalizacija, na jednostavan način pojasnio je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić. “EU traži projekt pametne specijalizacije. Nekada se to zvala industrijska politika. Pojednostavljeno rečeno, EU pita u čemu će se naša zemlja specijalizirati, u kojoj proizvodnji i kako će se organizirati ta proizvodnja. Kako ćemo iskoristiti naše njive, šume, infrastrukturu, obrazovanje, ljude... Dakle, pametna specijalizacija ne mora nužno značiti gradnju svemirskih brodova, nego efikasnu proizvodnju mesa, mlijeka, namještaja, deterdženata... Tu je nužna suradnja države, lokalne samouprave i privatnog sektora. U Hrvatskoj još nismo došli do takve kombinacije. Država treba znati što se u kojem području može raditi i proizvoditi i onda razvijati infrastrukturu s lokalnom samoupravom, kako bi se stvorile adekvatne obrazovne i druge institucije, koje bi bile potpora privatnom sektoru”, kazao je Jurčić.

premalo

ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ IZDVAJA SE SAMO 0,85 POSTO BDP-a