Osijek
TRANSFORMACIJA OŠ LJUDEVITA GAJA

Od urušenih stropova do energetski održive zgrade s vlastitom elektranom
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Roditelji školaraca na Zelenom polju imaju veliki razlog za veselje. Nakon što je njihova OŠ Ljudevita Gaja godinama u obnovi i razvoju uvelike zaostajala za susjednom OŠ Jagode Truhelke, ta će odgojno-obrazovna ustanova uskoro doživjeti veliku transformaciju.

Tako bi, tijekom približno dvije godine, od “škole slučaja” o kojoj se govorilo u kontekstu propadanja stropova nad glavama učenika, ona trebala postati senzacija - u cijelosti energetski obnovljena školska zgrada koja funkcionira prema načelima održivog razvoja.

Naime, iako se u posljednje vrijeme puno govori o tomu kako Hrvatska ne iskorištava dovoljno blagodati koje pružaju EU fondovi za razvoj, OŠ Ljudevita Gaja čini upravo suprotno. U dvije faze, odnosno dva projekta, proteklih je godina školska zgrada s učionicama u cijelosti dodatno izolirana uz izmjenu stolarije te je dobila novi, energetski učinkovitiji sustav grijanja. Sada uz pomoć sredstava iz projekta “Osposobljavanje za održivost - zelene i energetski učinkovite škole”, koji se u najvećem dijelu sufinancira iz EU-a u sklopu Interreg IPA - Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, u ovu dugo zanemarivanu osnovnu školu na kraju grada dolazi veliko ulaganje u sportsku dvoranu, ventilacijski sustav te gradnju male fotonaponske elektrane!

- Škola je sagrađena 1967. godine te nadograđivana 1971., što se danas, kada je u pitanju energetska učinkovitost zgrade s učionicama, ne primjećuje. No dvorana nam je još uvijek daleko od toga. Zbog toga nas iznimno veseli što je i ona došla na red za modernizaciju u skladu sa standardima energetske učinkovitosti. Uz to, kroz ovaj bi projekt čitava škola trebala dobiti ventilacijski sustav s povratom topline koji će osigurati strujanje svježeg zraka kroz cijelu školu bez otvaranja prozora, što nam je posebno važno u ljetnim mjesecima kada je djeci pred kraj školske godine jako vruće. Dio je projekta i izgradnja malog fotonaponskog sustava u sklopu nadstrešnice na parkirališnom prostoru, koji bi trebao osiguravati dio električne energije za potrebne škole. Također, dvorana i vanjski prostor škole prijeći će na rasvjetu LED tehnologije - kaže ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Aleksandra Krampač-Grljušić.

Iz Regionalne razvojne agencije kažu kako bi u konačnici ova osječka škola trebala postati “demoobjekt”, odnosno uzor u regiji u pitanju ne samo energetske učinkovitosti već i kao pozitivan primjer javne građevine koja funkcionira prema načelu održivog razvoja. U tome smislu u završnici će realizacije ovoga projekta škola dobiti i sustav monitoringa potrošnje energenata, čiji bi rezultati trebali upozoriti i na dugoročnu isplativnost održivog razvoja.

Ivana SOLAR
DJEČJI VRTIĆ JAGLENAC: NOVA STOLARIJA I OBNOVA KROVA

Prvi susjed OŠ Ljudevita Gaja - Dječji vrtić Jaglenac - također očekuje energetska obnova. U sklopu projekta SUECH - Uporaba održive energije u pograničnom području Hrvatske i Mađarske uskoro počinje izrada projektne dukumentacije za jačanje energetske učinkovitosti ove vrtićke zgrade pod kapom Dječjeg vrtića Osijek. Zbog činjenice da je riječ o manjem objektu, sa samo četiri vrtićke skupine, on do sada nije bio prioritet u pitanju ulaganja. Time je i vijest o njegovoj modernizaciji prije desetak dana posebno razveselila Donjograđane sa Zelenog polja. Iz Dječjeg vrtića Osijek kažu kako bi u realizaciji projekt trebao obuhvatiti ponajprije izmjenu stolarije i sanaciju ravnog krova.

- Riječ je o tipskom objektu, građenom sedamdesetih godina, za čiju obnovu od toga vremena jednostavno nije bilo novca. Radili su se tek popravci. I dok je vrtić, napravljen prema tadašnjim pedagoškim standardima, i danas funkcionalan, daleko je od energetski učinkovitog prostora. Vrtić gubi puno energije zbog starih drvenih i aluminijskih prozora - kaže Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

projekt

VENTILACIJA, FOTONAPONSKI SUSTAV, LED RASVJETA...

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike