Osijek
OKRUGLI STOL NA PRAVNOM FAKULTETU

Mladi u procesu integracije izbjeglica i migranata
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u utorak je održan okrugli stol “Uključivanje mladih u proces integracije izbjeglica i migranata”, u organizaciji Fakulteta i Volonterskog centra Osijek. Ovaj je skup dio projekta PROMISE (Promoting Refugee Integration Support Through Youth Engagement) koji se provodi kroz program Europa za građane među udrugama iz Litve, Italije i Hrvatske.

O aktivnostima i rezultatima ovog projekta govorila je Inga Mickevičiute sa Sveučilišta Mykolasa Römerisa iz Vilniusa u Litvi. Talijanska iskustva o uključivanju mladih u proces integracije izbjeglica i migranata iznio je doc. dr. sc. Robert Gennero s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Cataniji. Doc. dr. sc. Daniela Šincek s osječkog Pravnog fakulteta govorila je o ulozi obrazovnih institucija u tome procesu. U radu okruglog stola sudjelovali su i predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice iz Zagreba, Nansen dijalog centra iz Osijeka, udruge “Mi” iz Splita, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka te Volonterskog centra Osijek. O svome iskustvu govorile su i dvije osobe s izbjegličkim statusom. Jedna od njih je i mladi Kurd iz Turske (njegovo ime ćemo ovdje izostaviti) koji je sa suprugom i djetetom 2015. izbjegao u Švedsku, ali je prošle godine vraćen u Hrvatsku, gdje je zatražio politički azil.

- Projekt PROMISE provodimo već godinu dana i privodimo ga kraju. U sklopu njega radili smo na edukaciji mladih ljudi, bavili se izbjegličkim zakonodavstvom i organizirali dva okrugla stola. Na tim smo skupovima pokušali pronaći zajedničke točke uključivanja mladih kroz formalne programe obrazovanja i neformalne oblike kao što je volontiranje u nevladinom sektoru u kome su se mladi intenzivno uključili u integraciju izbjeglica i migranata, rekla nam je doc. dr. sc. Helga Špadina s Pravnog fakulteta u Osijeku. D. Celing

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike