Regija
MISIONARI

U Gani i Beninu štite djecu od gladi i nasilja
Objavljeno 11. listopada, 2017.

ĐAKOVO

Više od stotinu sudionika okupilo se prošlog vikenda u Velikoj dvorani Župe Svih svetih u Đakovu, gdje je održan seminar za animatore i članove župnih misijskih skupina. Uz voditeljicu Misijskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije, sestru Ignaciju Ribinski, prisutni su slušali predavanja vlč. Drage Tukare, don Ivana Stojanovića te sestre Doroteje Dundjer. Nakon pozdravnog govora sestre Ignacije vlč. Drago Tukara, voditelj Odsjeka za biblijske znanosti i patrologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, održao je govor “Radosna vijest do nakraj svijeta”. Govoreći o širenju evanđelja u ranoj Crkvi prema Aziji, Africi i Europi, napomenuo je kako se kršćanstvo u doba Rimskog Carstva širilo ponajviše zbog prometne povezanosti te poznavanja grčkog jezika, koji je u studiranju bio nadmoćniji od latinskog. Sestra Ignacija pak govorila je o temi “Katolik na svagdanjem zadatku”.

- Žalosno je to ako mi živimo za sebe i ne razumijemo onu “da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji”. Lijepo je čuti kako u nekim župama pojedinci samoinicijativno osnivaju misijske zajednice koje mole za misije i zdušno rade prema svojim sposobnostima i mogućnostima - rekla je sestra Ignacija.

Don Ivan Stojanović, misionar u Gani, u kojoj se preko Misijskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije hrani i školuje desetero djece, govorio je o svom iskustvu.

- Kad u svojoj župi nađemo bilo koga tko spava na ulici, primamo ga i osiguravamo mu sve što je potrebno. Jedan naš projekt tako se zove “Od ulice do fakulteta”, jer mnogi su mladići i djevojke sposobni završiti studij ako im se to omogući. Zadatak nas salezijanaca je i zaštititi djecu ne samo od gladi nego i od zlostavljanja koja mnogi doživljavaju. Kad smo prije dvije godine preuzeli misiju na sjeveru Gane, gdje žive pogani, odlučili smo koristiti se jednostavnom metodom evangelizacije. Svaki tjedan išli smo posjetiti jedno selo. Iznenadio sam se kako su svi bili ljubazni i srdačno nas primali - ispričao je don Ivan.

- Rekli su da možemo raditi s djecom i mladima jer se ionako nitko o njima ne brine. Uzeli smo metodu koju u salezijanskom pastoralu nazivamo oratorij - pozovemo svu djecu na igru, a prije toga jedna priča iz Biblije o Isusu ili neka biblijska priča. Kako oni vole pjevati i plesati, malo se zapjeva i zapleše, a nakon igre imamo kratku molitvu. Tako je počela evangelizacija i kroz taj oratorij mi smo “ukrali” njihova srca, postali smo njihovi prijatelji - objasnio je don Ivan. M. Muškić

MISIJSKI CENTAR HRANI I ŠKOLUJE 401 DIJETE

Sestra Doroteja Dundjer iz družbe Marijinih sestara hrvatska je misionarka u Beninu, gdje Misijski centar, uz 12 bogoslova, hrani i školuje 401 dijete.

- Iako ste vi tu, a mi u Beninu, radimo zajedno. Djecu koja imaju težak život u obitelji ili ostanu bez roditelja uzimamo k sebi i omogućujemo joj školavanje. Ako se vratim malo u prošlost, crkva je bila više prazna nego puna, nedjeljom za pričest pripremalo bi se 60 hostija za posvetu i uvijek bi ostalo za još dana u sljedećem tjednu. Danas uopće ne brojimo jer smo kasnijih godina imali i dvjesto krštenja u samo jednom danu. Bez vas ne bismo mogli toliko napraviti i budite uvjereni da velik broj osoba tamo daleko zahvaljuje Bogu što postojite! - poručila je u Đakovu sestra Doroteja.

Misionari među mladima provode i projekt “Od ulice do fakulteta”

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike