Regija
POSEBNOSTI OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

U općini je 12 crkvi, pod grobljima 30 ha
Objavljeno 11. listopada, 2017.

KNEŽEVI VINOGRADI

Općina Kneževi Vinogradi zbog nekoliko se razloga može svrstati u skupinu raritetnih u Hrvatskoj. Zahvaljujući Vinima Belje i privatnim vinogradarima, među općinama je s najviše površina pod vinogradima, a mnogo je i poljoprivrednih površina. U njoj se održava jedini hrvatski Vinski maraton, brojni su surduci i gatori. Rijetko gdje kao na području ove općine živi podjednak broj Hrvata, Mađara i Srba, što za posljedicu ima još jedan raritet. Na relativno malom prostoru, naime, dvanaest je crkava, nekoliko kapelica, devetnaest groblja, sedam mrtvačnica…

- Naša je općina, kao rijetko koja, multietnička, pa stoga i imamo tako veliki broj crkava. Ako bude istina, ova brojka bi mogla biti još veća jer katolici iz Kotline već godinama upozoravaju i izražavaju želju da i u njihovu mjestu bude sagrađena manja katolička crkva - priča načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, ističući kako je multietničnost za malu općinu poput njihove bogatstvo, ali i popriličan trošak.

Vlastitim snagama, primjerice, održavaju spomenutih 19 groblja, koja se prostiru na nešto manje od 30 hektara površine.

- Gotovo da nema sela sa samo jednim grobljem. U najvećem broju slučajeva na različitim su mjestima katolička, reformatska i pravoslavna groblja, pa se pojavljuje problem s mrtvačnicama. Svako selo, doduše, ima mrtvačnicu, ali je nužno sagraditi nove, za svako groblje po jednu. Uspjeli smo izdvojiti sredstva i u Kneževim Vinogradima sagraditi mrtvačnicu i na pravoslavnom groblju, ali na tom ne smijemo stati - kaže Kramarić.

Premda crkve nisu u općinskom vlasništvu, ne tako mala sredstva izdvajaju i za obnovu pročelja crkvi.

- Budući da je riječ o starim objektima, oni zahtijevaju detaljniju obnovu, što iz našeg proračuna ne možemo izdvojiti. Naša ulaganja više sliče 'šminkanju', ali ni ona nisu jeftina - kaže, podsjećajući kako je uz svaku crkvu i župni dvor, koji također zahtijeva ulaganja.

Sigurno je da su zbog velikog broja objekata neke crkve godinama “na čekanju”, ali drukčije se ne može. Načelnik naglašava kako je u ovom trenutku gorući problem reformatorska crkva u Kotlini, koja vapi za obnovom, a prema informacijama koje ima, Nadbiskupija bi trebala sufinancirati izradu projektne dokumentacije za župni dvor u Kneževim Vinogradima.

Na području općine po tri crkve nalaze se u Kneževim Vinogradima i Karancu, po dvije su u Suzi i Zmajevcu, a po jedna u Kamencu i Kotlini.

Uz sve spomenuto, multietničnost se odražava i po broju općinskih čelnika. Sukladno zakonskim odredbama, općinski načelnik ima tri zamjenika, a stvar svakoga od njih je hoće li svoju zamjeničku dužnost obavljati profesionalno ili volonterski.

Ivica GETTO
Najstarija baranjska crkva

Svaka od crkvi na području općine Kneževi Vinogradi ima svoju povijesnu priču. Na mjestu današnje reformirane crkve u Karancu, tako, stajala je jedna druga, građena krajem 17. stoljeća. Na početku 19. stoljeća ova je crkva već bila premala jer je tada zajednica imala 874 vjernika. Karančani su počeli gradnju nove crkve i to na neuobičajeni način. Nisu rušili staru, već su nad njom sagradili novu, iskoristivši staru kao skelu. Kada je nova crkva bila završena, staru su kroz vrata “iznijeli” van. Tragovi ove gradnje mogu se vidjeti u tornju današnje crkve. Nadalje, “Suljošani” se hvale i najstarijom baranjskom crkvom. Riječ je o reformatskoj crkvi u Kneževim Vinogradima (na snimci). Tvrdi se da su temelje tornja postavili Rimljani oko 300. godine. Današnji oblik zgrada je poprimila u 19. stoljeću, ali crkva je već i prije bila velika jer je 1576. godine u njoj održana povijesna sinoda, gdje su prihvaćeni “Kanoni iz Kneževih Vinograda”. U njima su ispisani zakoni koji reguliraju život reformatskih vjernika.

vinorodna

MEĐU OPĆINAMA JE S NAJVIŠE VINOGRADA U RH

Po tri crkve su u Kneževim Vinogradima i Karancu, po dvije u Suzi i Zmajevcu, po jedna u Kamencu i Kotlini

Gorući je problem reformatorska crkva u Kotlini, koja vapi za obnovom

Općina održava sva groblja, gradi mrtvačnice, obnavlja pročelja crkvi...

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana