Kultura
DO 27. LISTOPADA U GALERIJI KAZAMAT

Negacija oprečnosti odnosa uma i tijela
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Do 27. je listopada u Galeriji Kazamat otvorena skupna izložba “Tijelo i um”, na kojoj izlaže četvero umjetnika: Miran Blažek, Emilija Duparova, Vitar Drinković i Goran Škofić, a kustosica je Anita Zlomislić.

- Unatoč tomu što znamo da su tijelo i um temeljni egzistencijalni alat i nerazdvojiva cjelina koja formira identitet svakog ljudskog bića, istraživanje i spoznavanje odnosa tijela avantura je u koju se rijetki među nama upuštaju, možda upravo zbog njihove stalne prisutnosti i postojanja neuvjetovanog bilo kakvim razmišljanjem. Dakako da o odnosu tijela i uma možemo razmišljati na različite načine. Možemo ga istraživati s biološkog, psihološkog ili medicinskog stajališta, proučavati kroz povijest filozofije, umjetnosti i religije ili sociološki kao kulturni fenomen. No možemo ga istraživati i kroz vlastito iskustvo, neopterećeni znanošću, društvom i religijom - ističe Anita Zlomislić.

Izložba nastoji istražiti kako taj odnos funkcionira u suvremenoj umjetničkoj produkciji. Koncept izložbe određen je kontekstom negacije dihotomije tijela i uma, koji su postavljeni u holistički međuodnos, ističu organizatori.

Tijelo kao umjetnički subjekt ili kao slika statusa suvremena čovjeka u društvu predmetom je istraživanja četvero umjetnika: Mirana Blažeka, Emilije Duparove, Vitra Drinkovića i Gorana Škofića. N.Vek.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike