Kultura
ODBOR ZA DODJELU NAGRADA PREPOZNAO TEMU 3. SIMPOZIJA KAO VRLO POTICAJNU

Kreativna riznica EFOS-u donijela prvu godišnju državnu nagradu za znanost
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Prof. dr. sc. Vladimir Cini, prof. dr. sc. Jasna Horvat, doc. dr. sc. Josipa Mijoč i Ana Zrnić, mag. oecc. – skupina je znanstvenika Ekonomskog fakulteta u Osijeku kojoj je dodijeljena Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti. Ovogodišnji laureati Državnih nagrada za znanost imenovani su 26. rujna na trećoj redovitoj sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost.

U obrazloženju se navodi kako je nagrada dodijeljenja naporima ovih znanstvenika usmjerenih na organiziranje i provedbu “Kreativne riznice – popularizacijskoga simpozija kulturne i kreativne industrije”. Riječ je o popularizacijskom simpoziju koji je treću godinu zaredom održan na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i čiji je cilj potaknuti raspravu o pitanjima važnim za instuticionaliziranje kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj.

Studenti Sveučilišta J. J. Strossmayera aktivni su u organiziranju Kreativne riznice, a izrazito široki interes svih dobnih skupina potvrdio je Kreativnu riznicu manifestacijom važnom za osječko Sveučilište, hrvatske kreativne amatere i profesionalce te dionike kulture u najširem smislu. Kreativna riznica 2016. organizirana je pod krovnom temom Društveno odgovorna kreativnost.

Upravo je ovu temu Odbor prepoznao kao poticajnu te ju nagradio Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u 2016.

Vladimir je Cini zaključio kako je primljena nagrada rezultat znanstveno-istraživačkih nastojanja nagrađene skupine znanstvenika da kreativnu industriju popularizira ne samo publiciranjem znanstvenih radova nego i otvaranjem vrata javne znanstveno-obrazovne ustanove svim skupinama zainteresiranih dionika. Istaknuo je kako je to prva takva nagrada koju je Ekonomski fakultet u Osijeku primio te kako je ponosan što je za njegova dekanskoga mandata Kreativna riznica okupila znanstvenu i stručnu javnost.

Voditeljice ove prestižne manifestacije, Jasna Horvat i Josipa Mijoč, izjavile su kako im je nagrada poticaj za izgradnju novih kreativnih platforma te kako aktivna uključenost mladih snaga čijim je predstavnikom i laureatkinja Ana Zrnić daje jamstvo budućim održavanjima Kreativne riznice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. N.Vekić

Prva je to takva nagrada koju je EFOS primio, a Vladimir je Cini ponosan što je za njegova dekanskoga mandata KR okupio znanstvenu i stručnu javnost.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike