Kultura
IZLOŽBA UZ DANE MILKA KELEMENA

Milić digitalne medije prenosi na platno
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Vezani članci

23. DANI MILKA KELEMENA DO 25. LISTOPADA

Večeras glazbeno-plesni nastup na temu improvizacija Kelemena

SLATINSKI MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL

"Dani Milka Kelemena" ove godine od 6. do 25. listopada

LIKOVNA IZLOŽBA UZ GLAZBENI FESTIVAL „DANI MILKA KEMELENA“

Ilustracije Zdravka Milića kao poticaj na razmišljanje

SLATINA - U želji da Dani Milka Kelemena, osim glazbenoga, promoviraju i druge vrste umjetnosti izraza, Zavičajni se muzej grada Slatine svake godine pridružuje festivalu jednom likovnom izložbom, a ove je godine to “Misija” Zdravka Milića.

Govoreći o određenom suglasju glazbe Milka Kelemena i likovnosti Zdravka Milića, povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout istaknula je suvremenost kao paralelu i povezanost djela dvojice umjetnika različitih medija.

Zdravko Milić školovao se i stručno usavršavao u Splitu, Veneciji i Parizu, a radi kao redoviti profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Milić se u Slatini predstavio presjekom nekoliko svojih “drom” ciklusa, kojima želi ukazati na moguća izvanzemaljska događanja u egzistencijalnom postanku čovjeka.

– Kad se govori o postanku čovjeka, Milić je uvijek angažiran u smislu da to nije genetika, nije darvinizam, nego nekakav izvanzemaljski inženjering. Tako su i nastale njegove serije likovnih djela koje uključuju tehnologiju, skafandere, izvanzemaljce i neke izvanzemaljske silnice i supstancije. Tehnikom akrilika na platnu on spaja suvremeno i tradicionalno, ručno prenoseći efekte digitalnih medija na platno. On stvara suvremenu ilustraciju kojom ne želi nametnuti svoju priču i ideologiju, nego nas želi potaknuti da sami počnemo razmišljati odakle potječemo i je li sve ono što smo naučili istinito, osjećamo li oko sebe možda neku drugu prisutnost i postoji li neka druga dimenzija koju svojim osjetilima ne možemo spoznati... Miliću se čini nemogućim da su ljudi među beskonačno mnogo zvijezda i galaksija jedina razumna bića u svemiru pa svojim djelima želi potaknuti razmišljanja na jedan drukčiji način - istaknuto je na otvorenju.

Izložbu je otvorila gradska vijećnica Martina Tepeš, a Milićeva djela Slatinčani mogu vidjeti do 20. listopada. P. Žarković

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike