Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Rast dionica i slab promet
Objavljeno 10. listopada, 2017.
Pogledi investicijske javnosti bili su upereni prema objavi financijskih izvještaja Agrokora

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi cijene dionica padale su od ponedjeljka do petka, kada je došlo do naglog preokreta. Bio je dovoljan samo jedan dan da, uz male dnevne promete, indeks Crobex tjedan završi u plusu. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 21,1 milijun kuna, od čega se dionicama protrgovalo 20,6 milijuna kuna i obveznicama 0,5 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,1 milijuna. To je prosječno 3,2 milijuna kuna ili 43,8 posto manje nego tjedan prije. Odmah na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi počele su tonuti i indeks Crobex se u ponedjeljak spustio na 1807 bodova (pad za 0,2 posto), uz ostvarenih 2,9 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio nastavak lošeg raspoloženja ulagača i daljnji pad dionica, pri čemu je indeks Crobex potonuo na 1805 bodova. U srijedu su dionice nastavile negativan niz, uz daljnje spuštanje vrijednosti indeksa Crobex na 1801 bod (pad za 0,2 posto) i ostvarenih 2,9 milijuna kuna dnevnog prometa. To je jedan od najmanjih dnevnih prometa u povijesti Zagrebačke burze. Razlog malih prometa djelomično je u činjenici što su pogledi investicijske javnost cijeli prošli tjedna bili upereni prema najavljenoj objavi financijskih izvještaja koncerna Agrokor za 2016. godinu. Zbog toga je četvrtak bio posebno napet, jer se čekala objava revidiranih financijskih izvještaja za tvrtke iz sastava koncerna Agrokor čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi. Pri tome su mediji napuhali cijelu situaciju i stvorili psihozu kao da se radi o eksploziji nuklearne elektrane. U četvrtak je pred medije izišao izvanredni povjerenik za Agrokor, a istodobno su na Zagrebačku burzu stigli revidirani financijski izvještaji članica koncerna.

Političke teme

Zatrpani financijskim materijalom, novinari se nisu snašli i pitanja su se uglavnom okrenula političkim temama. Indeks Crobex u četvrtak je potonuo na 1800 bodova. Nakon prespavane noći, u petak ujutro došlo je do naglog preokreta raspoloženja ulagača na Zagrebačkoj burzi. Zahvaljujući rastu dionica Adris grupe i Podravke, tvrtki koje su se, uz Atlantic grupu, spominjale kao mogući domaći konzorcij za dokapitalizaciju i preuzimanje Konzuma, te vrijednosnica Atlantske plovidbe i Đuro Đaković Grupe, vrijednost indeksa Crobex dohvatiila je u petak 1813 bodova. To je dva boda ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex jedanaest vrijednosnica zabilježilo je rast, osam pad cijene, a Atlantic grupa zadržala se na početnih 810 kn. Najveću tjednu promjenu cijene ostvarila je dionica Atlantska plovidba rastom za 6,4 posto, na 429,70 kn.

Rast Đure Đakovića

Za tržišni preokret i podizanje vrijednosti indeksa Crobex ključan je bio rast cijena dionica Đuro Đaković Grupa (rast za 4,9 posto), povlaštene dionice Adris grupa (rast za 2,6 posto) i Podravka (rast za 1,4 posto).

Dionicama HT pojačano se trgovalo u utorak, kada se ostvarilo 4,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Ostale dane promet dionicama HT bio je gotovo simboličan. Prošlog tjedna obilježilo se punih deset godina trgovanja dionicom HT na Zagrebačkoj burzi. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 174 kn. To je 2,52 kn ili 1,4 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč snažnije se trgovalo na početku tjedna. U ponedjeljak se dionicama Valamar Riviera Poreč ostvarilo 1,3 a u utorak 0,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Ostale dane dionicama Valamar Riviera Poreč manje se trgovalo, a cijena je u petak porasla na 43,67 kn. To je 0,37 kn ili 0,9 posto više nego na početku tjedna. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,1 milijuna kuna prometa uz tjedni rast cijene na 518,95 kn (rast za 2,6 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,2 milijuna kuna prometa uz porast cijene za 0,9 posto, na 445,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 111,08 indeksnih bodova (rast za 0,03 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, postoje signali koji upućuju kako bi moglo doći do preokreta raspoloženja ulagača na domaćem tržištu kapitala

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike