Sport
DVA TJEDNA ISTINE

Osijek se treba vaditi u derbijima
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Nakon stanke nogometaše Osijeka očekuje razdbolje koje će im umnogome odrediti sudbinu u ovoj sezoni.

Možda se čini prerano za takav stav, jer tek je listopad, ali Osječani su dosad dosta toga u prvenstvu propustili, pa već sada za vodećim Dinamom zaostaju devet, a za drugoplasiranom Rijekom pet bodova. Upravo, protiv te dvije momčadi bijelo-plavi će igrati u sljedeće dvije utakmice, i to kao gosti. I zbog toga su ti derbiji za njih iznimno važni. Čisto zbog usporedbe, Osijek je lani u ovo vrijeme bio drugoplasirani s pet bodova manje od vodeće Rijeke, a onda je također nakon stanke otišao na Rujevicu, dobio tri laka komada i poslije bio osuđen na borbu za treće mjesto s Hajdukom.

Jeste ili niste...

Ove sezone slika je nešto lošija, i to isključivo zbog brojnih propusta koje je Osijek napravio u susretima s momčadima iz donjeg dijela tablice. Ponašali su se bijelo-plavi u tim susretima poput pijanog kuma, dijelili su bodove šakom i kapom, čime su dospjeli na “svoje” četvrto mjesto s istim brojem bodova kao i Hajduk. Zanimljivo, tri od četiri momčadi iz vrha tablice imaju lošiji bodovni učinak u odnosu prema prošloj sezoni. Osijek je skupio četiri boda manje, kao i Rijeka, a Hajduk je samo jedan bod “u minusu”. Samo je Dinamo s boljim učinkom, “modri” su osvojili čak šest bodova više. U biti, Osijek je jedna od dvije momčadi koje su uspjele izbjeći poraz od Dinama ove sezone, a on će im biti, nakon stanke, prvi suparnik. Taj će susret pokazati koliko su objektivna razmišljanja po kojima se Osijek može upustiti u borbu za sam vrh tablice. Iskreno, dosad nisu izgledali kao ozbiljan pretendent za najviše pozicije. No slika se uvijek može promijeniti ako se osječka momčad pokrene. Doveli su se u poziciju u kojoj korak s vodećima mogu održati samo ako će ih pobjeđvati. Teška, vrlo teška, ali opet ne i nemoguća misija.

- Vjerujem kako ćemo nakon stanke izgledati bolje - reći će Zoran Zekić, trener bijelo-plavih.

Ako se misle prišuljati vrhu tablice, morat će izgledati bolje. Uostalom, susreti u kojima ne moraju napadati “pod mus” uvijek su im nekako bolje ležali. No bit će to susreti koji će nedvojbeno pokazati gdje Osijek pripada.

Uspješni u derbijima

U biti, sezona se dosad nekako zapleće na isti način kao i prošla. Dinamo i Rijeka tuku se za naslov, Hajduk i Osijek za treće mjesto, a ostali za izbjegavanje ispadanja. Iako, izgubi li Osijek oba derbija koja ga čekaju, Slaven Belupo ozbiljno bi mogao ugroziti njegovu četvrtu poziciju, na kojoj se u ovom trenutku bijelo-plavi osjećaju lagodno. Kad već vučemo paralele s prošlom sezonom, onda ima i jedna ugodna. To su nastupi Osijeka u derbijima. U prva tri ovosezonska bijelo-plavi su uzeli sedam bodova, isto koliko su osvojili u svih devet prošlosezonskih. Istina, sve su ih igrali u Gradskom vrtu, ali dva od njih (Dinamo i Rijeka) došla su u jeku europskih nastupa, ali to nije spriječilo bijelo-plave u ostvarivanju pozitivnih rezultata. No tada je Osijek imao nešto što danas sigurno nema. Opću euforiju oko sebe, bio je u velikom naletu, a ta je uraganska snaga nakon ispadanja iz Europe počela kopnjeti. Ipak, pred osječkom su momčadi susreti u kojima će motiv sigurno biti opet izraženiji nego u posljednjim nastupima, a takav Osijek može svakome napraviti nered. Jasno, pod uvjetom da su one dječje bolesti straha i prevelikog respekta prema gostovanjima u Maksimiru, na Rujevici ili Poljudu tema na koju se više ne treba trošiti vrijeme.

Dalibor KELER
ŠORŠA I DALJE IZVAN STROJA, BARIŠIĆ RADI PREMA POSEBNOM PROGRAMU

Iako je trener Zoran Zekić zaželio da se stanje s ozlijeđenim igračima ovog tjedna popravi, situacija se, bar zasad, ne kreće u tom smjeru. Naime, Tomislav Šorša gotovo sigurno neće biti u konkurenciji za susret s Dinamom, jer njegovi kronični problemi s upalama tetiva zahtijevaju dodatne pretrage ne bi li se uvrdio njihov razlog. Naime, vrlo je široka paleta uzroka koji mogu biti žarište te stalne upale. Još je neizvjesna situacija i s kapetanom Bornom Barišićem, koji i dalje trenira prema posebnom programu. Za nastup bi zato trebao biti spreman Petar Bočkaj.D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike