Crna kronika
BIZARNA KRAĐA U GRADIŠTU

Bivši svećenik ukrao iz crkve Gospin kip?!
Objavljeno 9. listopada, 2017.

GRADIŠTE

Bizarna krađa u kojoj je umirovljeni svećenik navodno ukrao Gospin kip iz crkve sv. Franje Asiškog u Gradištu, dogodila se u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Kako je izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Na društvenim mrežama također se proširila informacija o krađi kipa, gdje je iz komentara mještana bila vidljiva nevjerica, no iako se sve činilo kao teorija zavjere, čini se da ipak ima istine u komentrima da je Gospin kip odnio bivši župnik vlč. Alojzije Asić.

- Bivši župnik držao je u nedjelju poslijepodne misu i dao krštenje. Jedna obitelj molila me da on to učini pa sam smatrao da bi bilo nepristojno odbiti ga. Nisam htio da se osjeća loše i da ispadne kao da ga kontroliram pa sam za vrijeme mise otišao u selo - priča novi gradištanski župnik Mato Knežević.

Kako dalje dodaje kip je stajao u prednjem dijelu lađe na sastavu s apsidom na vidljivom mjestu. Kip je visine oko 170 centimetara.

- Župljani su mi rekli da je velečasni, čim sam otišao u župu, prije misnog slavlja, kip stavio na oltar, a na njezino mjesto stavio drugi kip. Nakon mise, negdje oko pola 5, zamolio je mlade ljude da mu pomognu kip utovariti u automobil i prevezu. Mladi muškarci pomogli su mu jer nisu znali da to čine mimo moje volje. Žao mi je što se to dogodilo, a ovako nešto nije trebalo ni njemu ni meni. Možda pravo ni on ne zna što će mu Gospin kip - dodao je župnik Knežević.

Istaknuo je da je zamolio policajce da ne gnjave previše mlade muškarce koji su pomogli da se kip iznese iz crkve.

- To su krasni mladi ljudi. Danas (jučer nap.a.) sam trebao od jutra biti u selu, a nisam još niti izišao, iako je prošlo podne, jer mi se ti dečki dolaze ispričavati. To su sve ljudi s časnim nakanama i vole Crkvu. Samo su bivšem župniku pomogli s povjerenjem - kazao je župnik Knežević.

Pokušali smo kontaktirati župnika u miru Alojzija Asića, koji se, iako u mirovini, trenutačno nalazi na ispomoći u crkvi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima. Ondašnji župnik nije htio davati izjave, jer tvrdi da nije upoznat s cijelim slučajem, ali nam je u više navrata rekao da je župnik Asić trenutačno odsutan te da nema mobitel.

Sandra LACIĆ
BIVŠI ŽUPNIK MOGAO JE UZETI ŠTO JE HTIO DOK NIJE PREDAO ŽUPU DRUGOME

Kako doznajemo, policajci i dalje provode istragu u vezi ove bizarne krađe u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Prema dostupnim informacijama umirovljeni vlč. Alojzije Asić, smatrao je da je kip njegov te ga je htio zaštiti od vandalizma.

- Pri primopredaji župe bivši župnik mogao je odnijeti što god je htio, ali nakon 30. lipnja više nije dolazio. Nakon nestanka kipa prvo sam se konzultirao s Nadbiskupijom i rečeno mi je da nazovem policiju, jer se takve stvari moraju na taj način odmah rješavati. Kip je župsko vlasništvo - kazao nam je o ovom nesvakidašnjem događaju gradištanski župnik Mato Knežević.

Župa sv. Franje Asiškog u Gradištu došla je u pozornost javnosti nakon što je vlč. Alojzije Asić donio odluku da dječaku s Downovim sindromom uskrati prvu pričest. Vlč. Asića po odlasku u mirovinu zamijenio je Mato Knežević.

istraga

POLICIJA U DVIJE ŽUPANIJE ISRAŽUJE SLUČAJ

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike