Osijek
NAKON ŠTO SU TAJNICI OTIŠLI U MIROVINU

U Županiji novi tajnik, u Gradu
će ga uskoro zamijeniti pročelnik
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Završetak prethodnog mandata kako županijske tako i gradske vlasti, obilježio je i odlazak tajnika tih dviju institucija. Već smo pisali da su Davor Brunčić, tajnik Županije i Jadranka Nikolov, tajnica Grada, otišli u mirovnu nakon što su na tim pozicijama bili posljednjih dvadesetak godina.

Brunčićev je nasljednik poznat s obzirom na to da je na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije za novog tajnika imenovan Ivan Hampovčan. Ništa čudno, on je čovjek od najvećeg povjerenja novog župana Ivana Anušića. Župan je donedavno bio načelnik, a Hampovčan pročelnik u Općini Antunovac.

S druge strane, u Gradu Osijeku odlučili su se da više neće imati tajnika. Već smo pisali kako se u Kuhačevoj 9 planira izmjena ustroja gradske uprave, u okviru čega je predloženo da “stručnom službom Gradskog vijeća i gradonačelnika rukovodi pročelnik, a ne više tajnik Grada”. Stoga su vijećnici Gradskog vijeća, također na posljednjoj sjednici, za početak usvojili odluku o promjeni Statuta Grada Osijeka u kojoj se briše članak 42. kojim se utvrđuje da Grad ima tajnika, njegov djelokrug i imenovanje.

Kako je najavljeno, reorganizacija će djelovanje gradske uprave pričekati početak iduće godine te je izvjesno da će funkciju vršitelja dužnosti tajnika do tada nastaviti obnašati Ružica Šimić.

Inače, u oba slučaja tajnika izabire Gradsko vijeće, odnosno Županijska skupština, na prijedlog gradonačelnika, odnosno župana, kao jedinih ovlaštenih predlagatelja. Tako je na poseban način definiran odnos predstavničkog i izvršnog tijela, zakonom utvrđeno pravo gradonačelnika/župana da odlučuje o pročelniku upravnog tijela i pravo Skupštine/Vijeća da sudjeluje u postupku imenovanja osobe koja obavlja poslove njezina tajnika. D.Kuštro

DVOSTRUKA ULOGA TAJNIKA

Tajnik Grada/Županije ujedno je i tajnik Gradskog vijeća/Županijske skupštine pa kao takav organizira i usklađuje obavljanje stručnih i drugih poslova neposredno vezanih uz rad Vijeća/Skupštine i gradonačelnika/župana te njihovih radnih tijela. Brine o izvršavanju zadataka koji se odnose na rad lokalne samouprave i uprave, sudjeluje na sjednicama Vijeća/Skupštine i sastancima gradonačelnika/župana u savjetodavnom svojstvu.

Najčitanije iz rubrike