Osijek
POLIKLINIKA NOVOSELEC

Tjedno primaju od 10 do 15 zahtjeva za psihološku terapiju
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Potreba za specijalističkim liječenjem kod psiholoških problema u Osijeku više nije tabu, pa primjerice u Poliklinici Novoselec psihologinja Dajana Krupić, koja je ujedno i ravnateljica Poliklnike, tjedno primi od 10 do 15 novih zahtjeva za terapiju. Naime, u ovoj ustanovi upozoravaju kako trenutačno na našem području ne postoji adekvatna terapija za osobe koje imaju ovu vrstu problema, a nisu za lijekove, niti za bolničko liječnje, već im je neophodna specijalistička terapija. Ova je potreba posebno prepoznata kod djece, kojoj na ovaj način ne može pomoći ni školska medicina, ni školski psiholozi.

- Danas ne postoji mjesto na koje vi možete uputiti dijete koje ima poremećaje u ponašanju, a nije za bolničko liječenje. Naime, u bolnici se ti simptomi čak mogu i pojačati. Dok u Zagrebu imate bezbroj mogućnosti za psihološku pomoć, u Osijeku to gotovo ne postoji. Tako nemate tretmane i terapije protiv depresije i anksioznosti. U slučaju takvih simptoma vaš liječnik će vam prepisati antidepresive, a u bolnicu se ide tek kod ozbiljnih psihičkih problema i stanja. No, terapija koja je neophodna uz lijekove se ne pruža. Lijekovi samo utišavaju problem, oni ga ne rješavaju. Tako se, primjerice, kod djeteta kojemu je neophodna psihološka terapija problem “gasi” lijekom, ali vrlo brzo na površinu će izbiti drugi problem i do 18 godine dobit ćete osobu koja je potpuno nesposobna za samostalan život i odlučivanje - upozorava psihologinja Krupić iz Poliklinike Novoselec, gdje bi od 1. siječnja iduće godine trebali početi pružati ovaj oblik usluga preko uputnica HZZO-a, kao i onih iz fizikalne rehabilitacije.

Naime, ustanova koja je počela s radom prije pet godina prvenstveno s ciljem pružanja usluga fizikalne medicine i rehabilitacije prepoznala je kako su potrebe za psihološkom pomoći kod pacijenata još puno veće.

- Danas nam dolaze pacijenti od dječje dobi do gospođe od 86 godina, ali najčešće ipak roditelji djece koja imaju poteškoće u funkcioniranju, ili u školi s vršnjacima. Mnogi od njih žele samo da se dijete testira da vidimo koje su jake, a koje slabe strane djetetova karaktera i da usmjerimo roditelja kako dijete motivirati. Kroz to možemo otkriti može li dijete podnijeti izvannastavne aktivnosti i kako mu uopće osmisliti slobodno vrijeme. Najčešće se javljaju roditelji osnovaca od prvog do četvrtog razreda, koji su primijetili da dijete odstupa od vršnjaka. Uvijek svima kažemo da razvoj nije ujednačen, ali možemo uvijek provjeriti kako se sada postaviti prema njemu, jer čim se roditelje smiri i čim oni shvate da je možda samo riječ o fazi, njihov se odnos prema djetetu promijeni i smiri, na što dijete uvijek reagira pozitivno - objašnjava ravnateljica Poliklinike.

Zanimljivo je da osim ove vrste zahtjeva za pomoć Poliklinika Novoselec prima velik broj zahtjeva za partnerske terapije, a uskoro će početi pružati i grupne terapije za određene skupine problema.

Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike