Regija
NOVI, URBANI IZGLED

Uređuje se Trg Gospe Voćinske u centru
Objavljeno 9. listopada, 2017.

VOĆIN

Voćin je općinsko središte koje posljednjih godina polako, ali sustavno poprima novi, urbani i doista atraktivni izgled. Nakon ponovne gradnje u ratu razrušene župne crkve Pohoda BDM, uređenja njezina okoliša i središta mjesta s općinskom zgradom i Hrvatskim domom na red je došao i Trg Gospe Voćinske u središtu mjesta, smješten neposredno uz rijeku Voćinku. Taj veliki, ali neiskorišteni prostor posljednja tri mjeseca bio je veliko gradilište. Obavljeni su zemljani i armirano-betonski radovi, postavljeni su kabeli za novu rasvjetu i rubni betonski elementi, a ovih dana završeno je i popločavanje toga dijela trga površine 1300 četvornih metara.

Trg još nije potpuno završen, ali postavljene klupe i veliki cvjetnjaci, a posebno zasađene sadnice japanske trešnje, počeli su stvarati konačnu sliku trga. Kad se postave novi rasvjetni stupovi, kažu da će Voćin imati jedan od najljepših trgova u Virovitičko-podravskoj županiji.

Prema riječima načelnika općine Voćin Predraga Filića, investicija uređenja toga dijela središta Voćina stoji oko 550.000 kuna, od čega 80 posto financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostalo Općina Voćin. Stručni nadzor obavlja slatinska tvrtka H-ING, koja je i projektirala uređenje.

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, pod vodstvom predsjednika Darka Božičkovića, uredili su spomen-obilježja Domovinskog rata na području svoje općine, a svim posjetiteljima toga slikovitog mjesta najvidljivije su ploče s grbovima Republike Hrvatske i Općine Voćin u središtu mjesta, neposredno uz novouređeni dio trga. Uz voćinske branitelje, na uređenju ploča s grbovima kao prepoznatljivih voćinskih simbola veliku pomoć pružio je i slatinski dragovoljac, hrvatski branitelj, član Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Dragan Matijević-Mata. I tu je pomogla Općina Voćin, koja je financirala troškove nabave potrebnog materijala. P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike