Regija
SMANJENA NEZAPOSLENOST, ALI...

75 osoba posao je dobilo u inozemstvu, 16 se odselilo trajno
Objavljeno 10. listopada, 2017.

SLATINA

Na području Slatine tijekom 2016. godine registrirana je 1441 nezaposlena osoba, što je smanjenje od 11,2 posto u odnosu prema prosjeku 2015., rekla je slatinskim gradskim vijećnicima predstojnica HZZ-a Područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss govoreći o stanju nezaposlenosti na području grada. U ukupnom broju nezaposlenih većinu su činile žene te osobe u dobi od 50 do 59 godina i osobe sa završenom trogodišnjom srednjom školom. Tijekom 12 mjeseci prošle godine ukupno je zaposleno tisuću osoba u nekom obliku zapošljavanja (sezonski rad, određeno, neodređeno).

– Na području cijele županije velik je udio sezonskog zapošljavanja, pa se događa da se neke osobe zapošljavaju više puta tijekom godine, ali na kraće razdoblje, što je posljedica strukture gospodarstva s velikim udjelom poljoprivredne i prerađivačke industrije. Prema podacima od 31. kolovoza 2017., na području Slatine bilo je evidentirano 1040 nezaposlenih osoba. Prema mjestu rada na području grada zaposleno je 3438 osoba, a u odnosu prema 2016. godini to je oko 200 radnih mjesta više. Prema mjestu prebivališta Slatinčana zaposlene su 4104 osobe. Kad se usporedi broj radnih mjesta na području grada (3438) i broj zaposlenih Slatinčana (4104), taj je broj veći za 666 osoba. To su osobe koje imaju prijavljeno prebivalište na području Slatine, ali rade u nekim drugim općinama i gradovima. I dalje je najviše nazaposlenih s trogodišnjom srednjom stručnom spremom, a prednjače žene, rečeno je.

Odgovarajući na pitanja Jasenke Plantak Kotur o broju osoba koje su iskoristile mjere samozapošljavanja i broju odjavljenih osoba koje su našle posao u inozemstvu, Weiss je izrazila zadovoljstvo što je ove godine iznos za samozapošljavanje povećan na 35.000 kuna, uz mogućnost da osobe koje krenu u samozapošljavanje uzimaju i dodatne osobe na stručno osposobljavanje, tako da taj poticaj može biti i do 45.000 kuna.

– Prošle godine sredstva za samozapošljavanje koristile su 33 osobe, a ove godine vjerujem da će ih biti i više. Zapošljavanje u inozemstvu kao razlog za odjavu iz evidencije nezaposlenih tijekom 2016. godine navelo je 75 osoba, a preseljenje u inozemstvo kao razlog navelo je 16 osoba s područja Slatine.P.Žarković

Udruge propustile priliku

Vijećnica Sanja Bošnjak istaknula je da je Grad u prvom krugu natječaja Program za zapošljavanje žena Zaželi ispustio svoju priliku, jer ni jedna udruga s područja grada, ni Udruga multiple skleroze s područja županije, ni LAG, nisu spremno dočekale taj natječaj i nisu prijavile projekte. “Grad je time izgubio mogućnost zapošljavanja dviju osoba koje su mogle raditi na tom i na budućim projektima, izgubio je mogućnost zapošljavanja desetak i više žena starijih od 55 godina te skrb o 40-ak starih i nemoćnih”, rekla je vijećnica Bošnjak i upitala što znači privremena obustava prijava projekata, odnosno hoće li se ponovno otvoriti taj natječaj. “Program je obustavljen jer je došao velik broj prijava, čak 50 posto više od planiranih sredstava. Čekaju se ocjene pristiglih zahtjeva udruga i jedinica lokalne samouprave i možemo se nadati da će se pronaći neka dodatna sredstva pa da će biti prostora i za prijavljivanje Grada Slatine”, objasnila je Lahorka Weiss.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike