Kultura
POBJEDNICI DRŽAVNOG NATJECANJA U ROVINJU

“Lipi” dvije Grand Prix titule u manje od četiri mjeseca
Objavljeno 10. listopada, 2017.
Kao i u lipnju u Salzburgu, osječki je zbor opet osvojio sve što se osvojiti moglo!

Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” Osijek trijumfiralo je na jubilarnom, 50. susretu hrvatskih pjevačkih zborova, službenom državnom natjecanju pjevačkih zborova održanom u Rovinju!

Nakon što su sredinom lipnja na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition u Salzburgu sjajne lipašice i lipaši osvojili doslovce sve što se moglo osvojiti, uključujući i Grand Prix, nagradu za ukupnog pobjednika natjecanja, isto su ponovili i u Rovinju: Grand Prix (Velika nagrada) za ukupnoga pobjednika natjecanja, Zlatna plaketa za kvalitetu s dobivenih čak 98 od 100 mogućih bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, poziv na 2. festival adventskih i božićnih pjesama u prosincu ove godine u Zagrebu te, u proljeće 2018. predstavljanje na Razglednici Hrvatskog sabora kulture, smotri najboljih hrvatskih ansambala iz različitih kulturno-umjetničkih područja. “Lipa” je u svojoj bogatoj povijesti, osobito novijoj, osvojila već niz vrijednih nagrada i priznanja, ali još nikada dvije Grand Prix titule u istoj godini, odnosno u manje od četiri mjeseca.

Ovim je broj službenih Lipinih “zlata” zaokružen na 20, i to po deset državnih i deset svjetskih zlatnih medalja, diploma i plaketa. Prethodnih devet Lipa je zaslužila na nacionalnim nadmetanjima u Rijeci 1993., Krku 1997., Zagrebu 1998., Umagu 1999., Novom Vinodolskom 2001. i 2003. te Novigradu 2005., 2007. i 2014.

Zbog niza velikih projekata i međunarodnih obveza, “Lipa” na državnom natjecanju pjevačkih zborova sudjeluje tek svakih nekoliko godina, no tada redovito osvaja najviše nagrade i priznanja.

Novi sjajan rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 13 zborova (iz Zagreba, Rijeke, Karlovca, Ivanca, Virovitice, Križevaca, Zaprešića, Petrinje, Nedelišća, Garešnice, Tuhelja, Čakovca), koje su izabrali stručni selektori na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu je “Lipa” bila jedini predstavnik istočnog dijela Hrvatske.

Pod ravnanjem prof. Valerije Fischbach, i uz pomoć kodirigentica, prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić, u službenom dijelu osječke pjevačice i pjevači izveli su četiri stilski raznovrsne skladbe: “Os justi” Antona Brucknera, “Jagdlied” Felixa Mendelssohna Bartholdyja, “Tam prek Drave Grmlavica” Emila Cossetta i “Pange lingua” Gyorgya Orbana – koje su članovi stručnog povjerenstva ocijenili iznimno zahtjevnim. Svaka je pjesma popraćena jakim pljeskom pune Koncertne dvorane Adris, a brojne pohvale lipašice i lipaši poslije su dobili i od vodstva i članova drugih zborova.

Lipini pjevači su se u okviru natjecanja u Rovinju, čiji je glavni organizator bio Hrvatski sabor kulture, predstavili u još dva navrata. Prvo su u nedjelju prije podne imali tzv. promenadni nastup ispred crkve sv. Eufemije, s nekoliko pjesama iz svojeg folklornog i pop-rock repertoara, a potom istoga dana uoči svečanog proglašenja, u velikom finalu revijalnog dijela programa, oduševili obradom pjesme “Hallelujah” iz Haendelova oratorija “Mesija. Vokalna solistica bila je Dora Vestić, a instrumentalna pratnja Igor Rončević (klavir) i Mateo Grigić (cajon bubanj).N.Vekić

Velika nagrada

ZA UKUPNOGA POBJEDNIKA NATJECANJA

20

“zlata” do sada je osvojio ovaj zbor, i to po deset državnih i deset svjetskih zlatnih medalja, diploma i plaketa.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike