Autoglas
UŠMINKANA LIMUZINA

Premijera: Toyota Century
Objavljeno 10. listopada, 2017.
Toyota će predstaviti i Tj Cruiser Concept te GR HV Sports Concept

Toyota će na predstojećem 45. sajmu automobila u Tokiju, na domaćem tlu premijerno pokazati tri nova vozila - limuzine Century, Tj Cruiser Concepta te sportaša GR HV Sports Concept. Toyotini čelnici puno očekuju od nove generacije luksuzne limuzine, Century čija se prva generacija pojavila još 1967. godine. Iz Toyote su najavili, a što se može vidjeti i po fotografijama, da je novi Century dizajniran poput prethodnika i da ima hibridni pogon. Novi Century ima produljen međuosovinski razmak i prostraniju unutrašnjost. Ulazak u automobil sada je olakšan zbog većeg kuta otvaranja vrata i duljih zadnjih vrata. Posljedično povećanju, sada ima više mjesta na stražnjim mjestima pase putnici ne trebaju saginjati. Ova poslovna limuzina za početak će biti ponuđena samo na japanskom tržištu, a u tamošnjim autosalonima očekuje se sredinom iduće godine. Toyotu Century pogonit će 5.0 litreni V8 motor koji je dio Toyota Hybrid Systema II, sve s ciljem najmanje potrošnje goriva u klasi. Dimenzije su impresivne. Novi Century dugačak je 5335 milimetara, širok 1930 milimetara, visok 1505 mm, dok je međuosovinski razmak 3090 mm.

Što se tiče unutrašnjosti, može se reći samo jedno - luksuz! Presvlake sjedala izrađene su od visokokvalitetnih materijala, uključujući 100-postotnu vunu koja je izuzetno fleksibilna i mekana. Kako je riječ o poslovnoj limuzini, ona korisnicima nudi stol za pisanje, svjetlo za čitanje, a što se tiče zabave, tu je veliki zaslon i premium audiosustav od 20 zvučnika.

Zvučna izolacija je sjajna, a kvaliteta nosača motora i aktivni sustav za kontrolu buke smanjuju buku i vibracije kod paljenja motora i ubrzavanja. Osobe u unutrašnjosti Centuryja, iako se automobil kreće, uživaju u blaženoj tišini. Mislili su u Toyoti i na sigurnost, pa puno nade ulažu u Safety Sense P, podršku za izbjegavanje sudara, praćenje slijepe točke i upozorenja koja dolaze odostraga.

Milan BUGARIĆ
Toyota Tj Cruiser

Auto novinari željno očekuju i premijeru Toyota Tj Cruisera, svojevrsnog križanca modernog kombija i moćnog SUV-a. U igri riječima možemo ga nazvati “radostan radnik”. Što se tiče nativa “Tj”, T označava “Toolbox”, odnosno spremište za alat, dok “j” predstavlja “joy” - radost vozača i putnika zbog obilaska različitih mjesta. Četverokutna kabina slična je kombiju, s velikim utovarnim prostorom, dok prednja maska s velikim gumama daje oblik moćnog SUV-a.