Osijek
SUNČANA JOŠ JEDNOM OSUNČANA

Craft Beer Festival oduševio
i Malim Oktoberfestom
Objavljeno 8. listopada, 2017.

Sunčana ulica protekle je subote još jednom bila “osunčana”. Zračila je pozitivnim vibracijama zadovoljnih ljudi. Nekoliko tisuća njih prošetalo je, popilo pivo, porazgovaralo s znancima i prijateljima, pojelo bijelu kobasicu ili svinjska rebarca..., i to od poslijepodnevnih sati pa gotovo do ponoći.

Jednostavno rečeno - Mali osječki Oktoberfest je uspio. Zahvaliti to treba Craft Beer Festivalu, odnosno Tiboru Kainzu i njegovoj kušaonici Gajba, organizatorima dovođenja bar dijela atmosfere velikog minhenskog Oktoberfesta u Osijek. Suorganizatori su bili Turistička zajednica Osijek, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Njemačka zajednica - udruga Podunavskih Švaba Osijek.

U Sunčanoj ulici u subotu su se točila (i popila) doista originalna piva proizvedena upravo za Oktoberfest, koja su stigla u Osijek. Osječki Mali Oktoberfest otvorio je u 15 sati simboličnim otvaranjem pivske bačve, odnosno zabijanjem slavine, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota. Posjetitelji su potom imali priliku kušati piva pivovara Augustiner, Paulaner i Hacker-Pschorr koja se inače pripremaju isključivo za veliku minhensku manifestaciju. Riječ je o tri pivovare od ukupno šest velikana Oktoberfesta. Bavarska pivska ponuda bila je osnažena i još dvjema pivovarama - Schneider i Maxlrainer, a bile su tu i dvije domaće pivovare sa svojim pivima – vinkovački Valens i osječki Legionar. I baš kao na Oktoberfestu, pred točionicima su nastajali redovi posjetitelja.

Sve je bilo u njemačkom ili bavarskom tonu. Primjerice, hrana, bez koje je nezamisliva bilo kakva pivska zabava ili zabava kojoj je pivo odličan povod. Osječki Muzej okusa te restoran bizovačkih Sunčanih toplica pripremali su pivske bijele kobasice, svinjska rebarca, piletinu s roštilja, koljenicu, itd. Bilo je tu i različitih slastica.

U glazbenom dijelu programa, koji je također bio njemački obojen, nastupio je bend M.G.M., ali i zbor simpatičnih, recimo iskusnih članova - “Alte Kameraden” Njemačke zajednice Podunavskih Švaba u Osijeku.

Tibor Kainz bio je u subotu navečer zadovoljan jer je, kazao nam je, vidio zadovoljne posjetitelje. “Pokazalo se još jednom kako pivo ima vrlo važan sociološki efekt, da okuplja ljude. Posjetitelji su se došli opustiti i zabaviti – uz pivo. I zbog toga ćemo djelovanjem Craft Beer Festivala nastojati održavati slične manifestacije”, zaključio je Kainz.

Igor MIKULIĆ
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana