Regija
POVIJESNO DRUŠTVO

O crkvi svetog Lovre
Objavljeno 9. listopada, 2017.

POŽEGA

Povijesno društvo Požega organiziralo je predavanje prof. Zlatka Uzelca “Crkva svetoga Lovre od dominikanaca do isusovaca” u sklopu projekta Tjedna cjeloživotnoga učenja i 20. godišnjice utemeljenja Požeške biskupije.

- Svijest o vrijednosti sakralne baštine i njezinu značenju u izgradnji kulturnog identiteta je važna na putu razvoja suvremenog društva u europskom kontekstu. Ovo je prilika za razgovor o jednome u nizu simbola kulture. Pozivam sugrađane da nam se pridruže u nastojanjima da se okupljamo oko vrijednosti koje nas povezuju i bez nelagode razgovaramo o problemima. Nasilje i netolerancija prema ljudima vrlo često idu zajedno s ostalim oblicima destrukcije. Neka vrijednosti kršćanske civilizacije i antifašizma te standardi suvremene demokracije kojima težimo, a očito ih nismo dosegnuli, budu putokazi prema dobrim rješenjima za goruće probleme naše lokalne zajednice i cijele Hrvatske. Tek kada obrazovni sustav dobije dostojno mjesto u društvu, možemo očekivati bolje i sretnije dane. Okupili smo se ovdje da promoviramo znanje, rad, kulturu i demokraciju te da odlučno i jasno kažemo ne svakom obliku nasilja, nesnošljivosti, isključivosti, neukosti, primitivizma i barbarstva - istaknuo je Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva. Crkva sv. Lovre jedan je od najvrjednijih spomenika kulture koje ima Požega.

- Prema mojem sudu najstarija je današnja franjevačka crkva koja je nosila titular sv. Dimitrija, što znači da je građena prije franjevaca u Požegi. Ne znamo kada je točno građena, jer dokumenata o srednjem vijeku ima malo. Postoje prijepori kome je pripadala. Moj je stav da se radi o župnoj crkvi sv. Pavla, za koju znamo da je bila posvećena sv. Pavlu, ta teza podrazumijeva da je vezana za činjenicu da se Kaptol nije nalazio u Kaptolu, već u Požegi. Moja pretpostavka je da se radi o dominikanskoj crkvi, da je to bilo 30-ih godina 13. stoljeća – rekao je prof. Uzelac, a predavanje potkrijepio videoslajdovima. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PONUDA DRVA OGRANIČENA

Kako do ogrjeva: U šumi 137, kod kirijaša 360 kn

2

LADANJSKA KUĆA MIRJANE I TIHOMIRA MARASA

Turistima iznajmljuju cijelo imanje i nude delicije

3

RADOVI U BELOM MANASTIRU OBAVLJAJU SE U PUNOM INTENZITETU

Ruše Astru, krenuo i kružni tok