Regija
OBLJETNICA SMRTI

Trčali u spomen na vlč. Burika
Objavljeno 9. listopada, 2017.

VUKOVAR/ TOVARNIK

U Vukovaru i Tovarniku obilježena je 26. obljetnica mučeničke smrti vlč. Ivana Burika, jedinog katoličkog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu. Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika zajedno s Maraton klubom Hrvatski sokol iz Osijeka organizirala je devetu godinu zaredom utrku koja je posvećena vlč. Ivanu Buriku i 663 mučenika Crkve u Hrvata.

- Drago mi je da smo 2009. dobili odobrenje od Đakovačko-osječke nadbiskupije da na ovaj način možemo obilježavati obljetnicu stradanja vlč. Ivana Burika. Prošle godine je bilo posebno svečano jer je kardinal Vinko Puljić došao iz Sarajeva na 25.obljetnicu stradanja Ivana Burika i služio misu zadušnicu - rekao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika

Sudionik utrke Damir Černić iz osječkog kluba ovo ovom prigodom je rekao: ”Sudionik sam svih devet utrka. Maraton klub Hrvatski sokol njeguje sjećanje na sve stradale hrvatske branitelje, a tako i svećenike, kao i sve ostale nevine žrtve Domovinskog rata. Ova utrka za nas puno znači jer time odajemo počast za sve stradale, među kojima je bio i vlč.Ivan Burik.

Nakon molitve kod Kamenog križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav, iz središta Vukovara krenuli su sudionici devete Memorijalne utrke Vukovar – Tovarnik. Put 27 kilometara udaljenog Tovarnika startali su s vukovarskog mosta Jean-Michel Nicolier, a trčalo je 50-ak sudionika zajedno s djecom iz Tovarnika.

Među trkačima bila je sedamdestdvogodišnja Marijana Zoretić iz Amerike, koja je došla u posjetu sestri i odlučila se priključiti utrci jer trči maraton u Americi pa je željela sudjelovati na jednoj utrci u Hrvatskoj, te na taj način odati počast za sve stradale u Domovinskom ratu.

Dolaskom u Tovarnik uslijedilo je polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.M.Kokaj

Put 27 kilometara udaljenog Tovarnika startali su s vukovarskog mosta Jean-Michel Nicolier, a trčalo je 50-ak sudionika

Najčitanije iz rubrike