Regija
IZLOŽBA ''KOME TREBA PODUZEĆE? KOMBINAT BOROVO, 1988.-1991.''

Društvene promjene kroz sudbinu kombinata Borovo
Objavljeno 7. listopada, 2017.

VUKOVAR - U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba ''Kome treba poduzeće? kombinat Borovo, 1988.-1991.'' koja je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo, a istraživali su klasne sukobe u Kombinatu Borovo predratnih godina.

- Od ljeta 1988. godine pratili smo iskustvo rada i promjene koje su se događale u području rada  u poduzeću Borovo sve do ljeta 1991. kada Borovo staje, a s druge strane kad izlazi zadnji broj Borovskih novina koje su nam bile primarni arhivski izvor. Izložba je organizirana oko kronološkog prikaza događaja u poduzeću Borovo, a povodili smo se djelovanjem radnika, odnosno svjedočanstvima kako je sve to izgledalo iz njihove perspektive. U jednu ruku tu su bili veliki štrajkovi, a s druge strane mnogo je radnika bilo na tzv. čekanjima jer nije bilo sirovina ni novaca za plaća. Radi se o razdoblju i temama koje mogu biti relevantne i danas s obzirom da su nestanak industrije i nezaposlenost aktualni i zadnjih godina u Hrvatskoj. Kroz ovu izložbu mnogo smo saznali i o samom Vukovaru, jednom licu gdje nije u prvom planu Domovinski rat i gdje se Vukovar spominje kao industrijski grad, istaknuo je Sven Cvek, jedan od autora izložbe.

U istraživanju prikazali su društveno-političku klimu s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenoga vlasništva, kao i prvih, kako oni kažu ''eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će eskalirati ratnim sukobima".
Na otvorenju izložbe istaknuli su kako su tadašnji štrajkovi ili čekanja bili koordinirani s određenim političkim kontekstima što je dovelo do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u ondašnjoj Jugoslaviji.
Izložbu, na kojoj se mogu vidjeti novinski tekstovi i fotografije iz toga vremena kao i video zapisi,  pripremili su Sven Cvek, Katarina Duda, Snježana Ivčić, Barbara Majnarić, Jasna Račić i Mirna Rul. Postav je već ranije predstavljen u Zagrebu i Puli, a u Vukovaru ostaje do 10. studenoga. Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana