Regija
U VOĆINU I SLATINI ZASJEDALA POVJERENSTVA ZA PREVENCIJU

Slatina je siguran grad, izolirane sukobe ne treba generalizirati
Objavljeno 7. listopada, 2017.

VOĆIN/SLATINA - Načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske županije Siniša Knežević, policijski službenik za prevenciju pri Uredu glavnog ravnatelja Ravnateljstva policije Ivo Jakić, službenik za prevenciju virovitičko-podravske Policijske uprave Dražen Huzjak, glasnogovornik PU Josip Štajdohar i načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić prisustvovali su sjednicama povjerenstava za prevenciju Općine Voćin i Grada Slatine, koje su danas održane u Voćinu i Slatini. Povod održavanja sjednica bio je nedavni noćni sukob nekoliko mlađih osoba u Slatini, među kojima je bilo i maloljetnika. Upravo je jedan maloljetnik teže ozlijeđen, a počinitelj je također bio maloljetnik. Zbog navodno narušenog osjećaja sigurnosti građana koji stanuju u Slatini i okolnim mjestima kao rezultata toga događaja, Policijska uprava virovitičko-podravska je uz podršku Ravnateljstva policije te suradnjom s lokalnom zajednicom (povjerenstva za prevenciju), nadležnim institucijama i organizacijama, odgojno-obrazovnim ustanovama, institucijama sustava socijalne skrbi, organizacijama civilnog društva i drugim partnerima, pripremila i na sjednicama najavila Program preventivnih aktivnosti koje će sustavno provoditi u narednom razdoblju. Ipak, ocijenjeno je da je događaj u državnim medijima prikazan neprimjereno senzacionalistički i kao međunacionalni sukob, jer su njegovi sudionici bili slatinski mladići i mladići iz Ćeralija u općini Voćin, djeca Hrvata doseljenih 1992. i 1993. godine iz Letnice na Kosovu.

U raspravi su sudjelovali predstavnici policije, načelnik općine Predrag Filić, ravnateljica Osnovne škole Voćin Ines Gužvić, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i neki novi9nari. Voćinskog župnika vlč. Mladena Štivina zasmetalo je generaliziranje slučaja i preuveličavanje problema. – Uvijek postoje problemi između malih skupina, ali to nije stvar za generaliziranje. Deset godina sam tu i znam tko kako diše, kako računa i kako radi. Mediji bi morali pomoći da se stvar spusti na razinu delikvencije i huliganizma, na kojoj taj problem i jest. Ja kao župnik, ali i većina župljana, građana općine, ne prihvaća ovakvo generaliziranje stvari jer se uistinu ne radi o tome.


Podsjetio je župnik da vodi KUD u Ćeralijama, koji se najnormalnije druži s drugim KUD-ovima na manifestacijama i niti jednom se dosad nikakav incident nije dogodio. – U župi imam oko 80 ministranata različite dobi, od predškolske djece do studenata. Na biskupijskoj razini sudjelujemo na raznim druženjima s drugim ministrantima i nikad se ništa slično nije dogodilo. Ovi koji su problematični nisu ni u jednoj stvari aktivni, oni su aktivni na nekom svom području, o kome sada moramo raspravljati.
Župnik Štivin zamolio je medije da cijelu stvar spuste na razinu na kojoj ona jest, jer generalnih problema nema. Stanje je jednako kao i u svakoj drugoj općini gdje postoje delikventi koji stvaraju probleme u društvu.
U Voćinu je zamjereno državnim medijima što su o sukobu maloljetnika izvještavali s kojekakvim „nadogradnjama“ koje apsolutno nemaju veze s pravom istinom, a nisu se pojavili na sjednici kad se raspravlja no uzrocima i posljedicama.


– Slatina je sigurno mjesto za život, ali neželjeni događaj od prije desetak dana bio je medijski popraćen i stvorio je osjećaj nesigurnosti građana koji nije opravdan, jer se radilo o izoliranom incidentu, rekao je u Slatini Ivo Jakić, policijski službenik za prevenciju pri Ravnateljstvu policije. – Kako bismo povratili osjećaj sigurnost građana i podigli razinu njihove sigurnosti, stručne službe Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova osmislile su program prevencije i proaktivnih mjera koje će provoditi policija u suradnji s lokalnom zajednicom. Riječ je o projektima koje je policija već provodila u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Policija će pojačano biti prisutna u određenim prostorima, pojačano će se kontrolirati točenje alkohola maloljetnim osobama, kao i izlasci osoba mlađih od 16 godina poslije 23 sata. U provedbu će biti uključeni roditelji i sve nadležne institucije.
Jakić je rekao da se segmenti tog programa provode u cijeloj državi a sada je načinjena jedna kompilacija za slatinsko područje s fokusom na vršnjačko nasilje. – Želimo stvorenu sliku nesigurnosti promijeniti, a ako bude potrebno dovest ćemo stručnjake za to iz drugih dijelova Hrvatske.


– Slatina je uvijek bio siguran grad i mi se ponosimo time što u Slatini ljudi grade život sa svojim obiteljima i s prijateljima. Na izolirane incidente ne treba gledati kao na problem društva. Između sukobljenih skupina nekolicine mladih nema netrpeljivosti, a konflikti se javljaju i u drugim sredinama i uobičajena su pojava među mladima. Netrpeljivost i sukobi između Hrvata i povratnika s Kosova ne postoje na toj razini i na način kako se to prezentira u nekim medijima, rekao je zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak. Osim predstavnika policije, svoj doprinos raspravi u Slatini dali su ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Mladen Graovac, direktorica Centra za socijalnu skrb Ljiljana Randelj, psihologinja Srednje škole Marka Marulića Ljiljana Matošević, dogradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, župnik vlč. Nikola Jušić i drugi.     

Petar Žarković

Predrag Filić: Očekivali su drukčiju izjavu


„Najveći dio ponašanja djece i mladeži rezultat je obiteljskih odnosa. Samo najsnažniji pojedinci bez podrške obitelji stasaju u kvalitetne i snažne ljude, a ostalima mi kao društvo kroz institucije moramo pomoći da se uokvire u društvene norme, da se uklope u društvo. Kad je riječ o slučaju sukoba u Slatini, ja sam dao izjavu za određene medije, moja izjava nije prošla – očito su očekivali neku sasvim drugu izjavu pa je zato nisu prenijeli. Nacionalni mediji su važni za širu priču, za konkretan život u ovim sredinama vjerujem da će naši lokalni mediji prenijeti pravo stanje stvari. Kroz ovu prevenciju trebamo nastojati da se dio djece koji se nalazi na društvenom rubu socijalizira, bez obzira bili iz Ćeralija, Voćina ili Slatine. Znamo da su nacionalni mediji izvukli izjave onih koji su već evidentirani kroz policijski aparat za svoje prijestupe. Neodgovorni i protuzakoniti poziv na nedolazak djece u školu, koji su neki mediji prenijeli, postigao je upravo suprotni učinak – djeca su normalno došla u školu. To je vjerojatno pokazatelj da zdravi roditelji ne prihvaćaju takav oblik komunikacije i da ekstremne slučajeve ne žele blizu svojih obitelji. Ja sam u Slatinu kao mladić izlazio mnogo godina i ne mislim da je Slatina grad slučaj. Apsolutno smatram da je stanje sigurnosti na području grada Slatine i općine Voćin zadovoljavajuće, upravo kako je načelnik Sertić i prezentirao.“

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana