Osijek
PROJEKT OSIJEK - ULAGANJE U BUDUĆNOST

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ulazi u treću fazu realizacije
Objavljeno 7. listopada, 2017.

“Projekt Osijek”, čiji je nositelj Vodovod Osijek, projekt je poboljšanja vodne infrastrukture grada Osijeka. Njegova je svrha poboljšati učinkovitost, pouzdanost i kvalitetu vodoopskrbe i način odvodnje na području aglomeracije Osijek s ukupno 135.000 stanovnika, što uključuje grad Osijek i okolna naselja, a sve sukladno nacionalnim i EU direktivama.

Uostalom, ovo i jest projekt kojemu je odobreno sufinaciranje iz EU fondova - onog Kohezijskog, ukupna vrijednost odobrenog projekta je 72,5 milijuna eura, Europska unija pokrit će 73 posto ovih troškova. Nacionalno financiranje je preostalih 27 posto, od čega se Grad Osijek i Općinu Čepin obvezuje sudjelovanje u iznosu od 7,2 posto. Odnosno Grad Osijek će iz svog proračuna platiti (tek) 33,2 milijuna, a Općina Čepin 5,5 milijuna kuna.

Opsežni “Projekt Osijek" ima pet komponenti. Prva je izgradnja sjevernog kolektora, drugi izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Osijek, zatim proširenje postrojenja za kondicioniranje vode dvostupanjskom filtracijom, četvrti korak uključuje izgradnju kanalizacijske mreže u Čepinu, Briješću i Tenji, izgradnju vodoopskrbnih cjevovoda Nemetin, Klisa - Sarvaš i Ulica Josipa Reihl-Kira te izgradnju i razvoj NUS-a za vodoopskrbnu mrežu. Peta komponenta je nabava opreme. Realizacij projekta počela je krajem 2014. godine i dosada su završene tri komponene. Do kraja godine očekuje se i dovršenje i četvrte komponente - postrojenja za kondicioniranje vode dvostupanjskom filtracijom.

Što znači da je trenutno najživlje na najopsežnijoj, najzahtjevnijoj i financijski najvrjednijoj komponenti - a to je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Osijek.

Postojeći sustav odvodnje Osijeka je centraliziran i sva otpadna voda dolazi na Ispusnu građevinu u Nemetinu, gdje se sada radi na izgradnji UPOV-a. UPOV je kapaciteta 170.000 ES - ekvivalent je to stanovnika, a uključuje broj stanovnika i kapacitet industrije. No bit će to u Hrvatskoj jedinstven uređaj. Pročišćivača u Hrvatskoj naravno ima, pa i onih koji su kapacitetom veći od ovoga, ali ovaj osječki jedini će imati treći stupanj pročišćivanja komunalne otpadne vode za 170.000 ES. Što znači da će se voda nakon mehaničkog i biološki dodatno pročišćavati, pa će se, primjerice, dodatno smanjiti količina fosfora i dušika koja se u otpadnim vodama vraća u Dravu. Radovi su u punom tijeku, privodi se kraju II. faza izvođenje radova.

U prvoj fazi su izvedeni takozvani zemljani radovi - s dravske je strane uređena nova obaloutvrda, a sa sjeverne i istočne strane cijeli je prostor oko UPOV-a (ukupne površine 16 hektara) zaštićen izgradnjom kanala za odvodnju oborinske vode. U drugoj fazi počela je gradnja 12 različith objekata, od ulazne crpne stanice s preljevom i zgradom s finom rešetkom, preko primarnih taložnika, takozvanih objekata pjeskolova i mastolova do uprave zgrade koja će imati cijeli niz laboratorija.

Treća faza obuhvatit će gradnju objekta za biološko pročišćavanje otpadnih voda s postrojenjem za obradu mulja i bioplinskim postrojenjem.

Novim dinamičkim planom kraj na ovoj komponenti, pa time i cijelog Projekta Osijek, planiran je za kraj 2018. godine.

Dario KUŠTRO
JOŠ DVA EU PROJEKTA

Vodovod Osijek realizira(o) je još dva projekta koja su sufinancirana sredstvima europskih fondova. Riječ je o Projektu Osijek 3 - njime se omogućena provedba rekonstrukcije vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u dijelu sustava u kojem je ta mreža najstarija. Projektom ”Regionalni vodoopskrbni sustav Osijeka” planirano je pak poboljšanje vodoopskrbe na području Osječko–baranjske županije.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike