Svijet
SVE NAPETIJE U KATALONIJI

Ustavni sud zabranio sjednicu parlamenta
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Španjolski Ustavni sud zabranio je održavanje sjednice katalonskog parlamenta zakazane za ponedjeljak na kojoj je Katalonija trebala proglasiti neovisnost. Najavio je to prije nekoliko dana katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Sud je sada odlučio kako bi takav potez mogao predstavljati kršenje ustava, izvijestio je BBC. Ova je odluka donesena nakon žalbe Socijalističke partije Katalonije protiv secesije Španjolske. Sud smatra da dopuštanje regionalnog parlamenta da održi sjednicu i proglasi neovisnost predstavlja kršenje prava zastupnika ove stranke. “Katalonski parlament održat će sjednicu u ponedjeljak, 9. listopada, unatoč pravnim mjerama protiv onih koji zagovaraju neovisnost španjolske regije”, izjavio je katalonski ministar vanjskih poslova Raul Romeva.

Španjolski nacionalni sud u međuvremenu ispituje dvojicu visokih časnika katalonske regionalne policije i čelnike dviju građanskih skupina koji su javno rekli da su za neovisnost Katalonije, a u Madridu to nazivaju pobunom. Oni će odgovoriti na pitanja o ulozi koju su imali na prosvjedu u Barceloni 20. i 21. rujna, kada je španjolska policija uhitila nekoliko katalonskih dužnosnika i provela nekoliko racija u pokušaju da spriječi održavanje referenduma 1. listopada.

Predstavnik španjolske vlade u Kataloniji ispričao se u petak zbog nasilja nacionalne policije prema prosvjednicima koji su pokušavali glasati na zabranjenom referendumu. “Kad sam vidio te snimke i nakon što sam saznao kako je policija udarala ljude i gurala ih, ne mogu nego izraziti žaljenje i ispričati se zbog ponašanja policajaca koji su intervenirali”, rekao je Enric Millo u televizijskom intervjuu. Prva je to isprika nekog vladinog dužnosnika zbog sukoba i mogla bi biti shvaćena gestom pomirenja prema katalonskim čelnicima. E.S.

Možda ste propustili...

NASTAVAK SUKOBA U POJASU GAZE

Izrael "bliži nego ikada" zbacivanju Hamasa

HOĆE LI MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DOPUSTITI RIZIČAN POTHVAT?

Carl Bildt protiv podjele Kosova, Petrich za "kozmetičke korekcije"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKRAJINA BAGHLAN

Desetci mrtvih u talibanskom napadu

2

MINISTAR PROMETA OKRIVIO JE ZA NESREĆU PRIVATNU TVRTKU

U Genovi 42 mrtvih, spasioci cijelu noć tražili preživjele

3

SUMNJA NA TERORIZAM

Migrant iz Sudana napadač je u Londonu