Novosti
DOKAPITALIZACIJA SPAŠAVA

Đuro Đaković očekuje novog većinskog vlasnika
Objavljeno 7. listopada, 2017.
U slučaju uspjele dokapitalizacije, država bi pala na udjel od 16 posto

Đuro Đaković Grupa, sukladno odluci Glavne skupštine društva od 22. rujna, objavila je u petak javni poziv za dokapitalizaciju kompanije. Točnije, upis 12,5 milijuna novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 20 kuna, čime bi temeljni kapital bio povećan za 250 milijuna kuna, na 453,06 milijuna kuna.

Ulagatelji će nove dionice moći upisati od 9. do 20. listopada. U ovoj dokapitalizaciji potpuno se isključuje pravo prvenstva postojećih dioničara, a odlukom Skupštine stjecatelji novih dionica izuzeti su od obveze objave ponude za preuzimanje. No, i svi postojeći dioničari imat će mogućnost sudjelovati u postupku upisa novih dionica pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji.

Nadalje, upis novih dionica vršit će se u jednom krugu u kojemu pravo na upis imaju svi ulagatelji koji će za upisane nove dionice uplatiti iznos od najmanje 800 tisuća kuna po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu. Minimalni, odnosno maksimalni broj novih dionica koje pojedini ulagatelj može upisati nije određen, osim ograničenja koje predviđa maksimalan iznos izdanja, odnosno 12,5 milijuna novih dionica, što je ujedno i prag uspješnosti izdanja.

Konačnu cijenu novih dionica odredit će uprava Grupe 20. listopada. Uprava Grupe također će utvrditi uspješnost izdanja novih dionica, prema stanju upisa i uplate po isteku krajnjeg roka za uplatu novih dionica, na dan 24. listopada. U slučaju uspjele dokapitalizacije, država, koja je sada većinski vlasnik kompanije, pala bi na udjel od 16 posto, dok bi novi vlasnik imao 54 posto dionica brodske tvrtke.

Valja podsjetiti kako je Đuro Đaković u rujnu preko Zagrebačke burze obavijestio javnost da je tvrtka zaprimila obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju u iznosu 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa od zagrebačke tvrtke Crni čelik d.o.o. Mediji su tada utvrdili kako iza tvrtke Crni čelik stoje investitori iz Kanade i Kuvajta - Steve Daskos i Hamad M.A.A. Alwazzan. Hrvatska Vlada dala je zeleno svjetlo dokapitalizaciji Đure Đakovića na sjednici održanoj 22. rujna.

Igor MIKULIĆ/H
OZBILJNI INVESTITORI KOJI STOJE IZA TVRTKE CRNI ČELIK

Na novinarske upite nakon sjednice Skupštine društva 22. rujna bi li nakon najnovije dokapitalizacije Crni čelik mogao postati većinski vlasnik Đure Đakovića, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Tomislav Mazal kazao je kako je nastavak dokapitalizacija iniciran na temelju ponude objavljene na Zagrebačkoj burzi. “Dakle, poziv ide javnom ponudom na Zagrebačkoj burzi i mi se nadamo da će poziv biti uspješan, a tko će uložiti i koliki iznos, o tome možemo govoriti kada sve završi”, rekao je tada Mazal, dodajući i kako je investitor koji stoji iza tvrtke Crni čelik vrlo ozbiljan.

Možda ste propustili...