Svijet
NEVRIJEME POGAĐA SVE KONTINENTE

Veliki broj mrtvih u olujama i klizištima
Objavljeno 7. listopada, 2017.
Oluja Xavier usmrtila je sedmero vozača u sjevernoj Njemačkoj, a u Srednjoj Americi smrtonosne blatne bujice

Više od 50 osoba poginulo je od srijede u olujama koje su pogodile sve kontinente. Najgore je bilo u Srednjoj Americi gdje je tropska oluja Nate pogodila Nikaragvu (13 mrtvih), Kostariku (šest mrtvih) i Honduras (troje mrtvih).

Kostarika je proglasila izvanredno stanje, škole i uprava i dalje su zatvorene. Susjednu Nikaragvu pogodili su odroni, poplave i prekid opskrbe električne energije. Broj žrtava, na žalost, još će rasti budući da se u Nikaragvi sedam osoba vode kao nestale, a u Kostarici 15. U potonjoj je više od 5000 ljudi moralo otići iz svog doma, jer su im zaprijetile blatne bujice. Američko središte za uragane (NHC) NHC smatra da će oluja biti "blizu jakosti uragana" kada u petak navečer i subotu ujutro stigne na poluotok Yucatan, na istoku Meksika. Nakon toga ojačat će i za vikend prerasti u uragan dok bude u Meksičkom zaljevu, odakle će se uputiti na jug SAD-a, u savezne države Louisianu i Floridu. Nate bi mogao biti treći uragan koji zahvaća SAD u nepuna dva mjeseca, nakon Harveyja u kolovozu u Teksasu i Irme u rujnu na Floridi.

Olujno nevrijeme Xavier skrivilo je smrt sedam osoba na sjeveru Njemačke. Svi poginuli nastradali su na cestama kada su ih kao vozače automobila usmrtile otpale grane ili srušena stabla.

U Hamburgu se jedno stablo srušilo na automobil u kojem su se nalazile dvije žene. Jedna je smrtno stradala, a druga je hospitalizirana. Jedan putnik je poginuo pri padu stabla na cestu u Neu-Karstadtu, u državi Mecklenburg - Zapadno Pomorje. U blizini Berlina na vozilo jedne žene srušilo se stablo i ubilo ju. Pri padu grane na vjetrobransko staklo poginuo je jedan vozač u toj regiji, dok su još dvije osobe smrtno stradale u automobilu. U Berlinu je jedna vozačica također poginula, objavili su vatrogasci na Twitteru. Svi vlakovi na sjeveru zemlje bili su zaustavljeni posebice na liniji između Hamburga i Berlina, zbog velikog broja stabala na pruzi.

Katastrofične vijesti stižu i iz južne Indije gdje su zbog velike količine padalina izazvanih olujnim nevremenom, nastale velike bujice koje su odnijele najmanje šest ljudskih života. Ništa bolje nije ni na sjeveru gdje je 40 milijuna ljudi, u tzv. Himalajskom prstenu, u sjevernoj Indiji, Nepalu i Bangladešu, opasno ugroženo zbog velikih poplava.M.Bugarić/H

STRAH OD KLIZIŠTA

U Srednjoj Americi stanovnici se osim oluje i uragana, plaše i posljedičnih klizišta koja uništavaju čitava naselja. Problem je i što se pogođeno područje, posebice u Nikaragvi, nalazi na rasjedu između Pacifičke i Atlantske ploče, gdje su potresi gotovo svakodnevni.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana