Osijek
PROSVJED UMIROVLJENIKA U UTORAK NA TRGU SLOBODE

Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti!
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Sindikat umirovljenika Hrvatske pod geslom “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti” u utorak (10. listopada) organizira prosvjede umirovljenika u šest hrvatskih gradova, poručujući tako da su “došli do zida”. Osim u Manduševcu, Puli, Splitu, Slavonskom Brodu i Zadru, prosvjed će se u utorak s početkom u 12 sati održati i u Osijeku, na Trgu slobode.

Mato Obradović, predsjednik SUH-a Osječko-baranjske županije, na konferenciji za novinare u petak istaknuo je kako je prosvjed organiziran zbog sve težeg položaja umirovljenika i starijih osoba te inertnosti institucionalnih tijela glede rješavanja njihovih problema.

- Stanje je poražavajuće. Sto tisuća umirovljenika prima mirovine niže od 500 kuna, 50 posto umirovljenika prima mirovine niže od hrvatske granice siromaštva (2085 kuna), a 57 posto niže od prosječne mirovine (2269 kuna). Ponižavajuće i strašno zabrinjavajuće – upozorio je Obradović, dodavši kako čak trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Umirovljenici ovim prosvjedima od vladajućih traže zaustavljanje siromaštva, ispunjavanje zahtjeva iz područja zdravstva te pravo na dijalog i suodlučivanje. Na prosvjed su u što većem broju uz umirovljenike i starije pozvali i sve ostale generacije koje će jednog dana postati umirovljenici. Prosvjedu u Osijeku pridružit će se i članovi đakovačke podružnice SUH-a. J. Pejaković

Trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠTEĆENJA NA NEDAVNO OBNOVLJENOJ FASADI

Završetak obnove bivše Ugo-škole tek nagodinu

2

OD 16. KOLOVOZA FINALNA SNIŽENJA

Najveće gužve "lovaca na popuste" očekuju se u subotu i nedjelju

3

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Županija o ponudi Grada za kupnju udjela u RRA-u

oglas