Osijek
DANI MEDA HRVATSKE

Slavonski med nadaleko poznat
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Kišom okupan Trg Ante Starčevića u petak je okupio desetke OPG-ova koje sitne padaline nisu omele u postavljanju štandova. Razne vrste domaćeg meda, fine medice te slasna peciva i medenjaci koje su izložili zamirisali su trgom. Kao novinaru, odnosno fotoreporteru, odobren nam je popust na količinu, a proizvodi koje smo kušali doslovce su - za prste polizat'.

- Moj je otac tridesetih godina prošlog stoljeća naslijedio OPG od mog djeda, a poslije njegove smrti 2005. godine posao sam preuzeo na sebe. S ocem sam radio godinama, a sada sa mnom radi moj sin. Naš med nastaje u Zlatnoj dolini Požege, blizu su Papuk i Slunj, medovi su ekološki i ne tretiraju se nikakvim štetnim proizvodima - ispričao nam je Ivica Targuš iz OPG-a Targuš.

Šetnja od štanda do štanda dovela nas je i do OPG-a obitelji Kopljar, kojoj je proizvodnja meda dodatni posao.

- Naša je tradicija započela prije sedam godina na području Aljmaša, gdje imamo vikendicu, voćnjak i stacionirani pčelinjak s tridesetak košnica. Med je sa specifičnog, šarolikog područja, s mnogo cvijeća i bilja, a u blizini Kopačkog rita - rekao nam je vlasnik OPG-a Vjekoslav Kopljar.

Otvorenju tradicionalne manifestacije Dani meda Hrvatske, u organizaciji Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, nazočio je i zamjenik župana Petar Lagator.

- Drago mi je što se ovdje u Osijeku okupio veliki broj lokalnih proizvođača meda, unatoč lošijem vremenu, ali i silnim problemima koji danas muče njihovu poljoprivrednu proizvodnju. Nadam se i vjerujem da će svi ovi uspjesi, koji su do sada rezultirali zaštitom geografskog podrijetla na nacionalnoj razini, završiti u postupku podnošenja zahtjeva za zaštitu izvornosti na razini Europske unije. Time bi slavonski med postao trinaesti hrvatski proizvod s tom oznakom. Osim toga, želim da i stvarni uvjeti njihova privređivanja, prije svega tržišni, postanu dovoljno dobri da njihova proizvodnja bude održiva - istaknuo je Lagator.

Zamjenik župana dodao je da mu je drago vidjeti dječicu koja su izložbom radova na temu pčelarstva i meda uljepšala ovu četverosatnu svečanost. A. Andrejek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOTOVI GRAĐEVINSKI RADOVI

Kružni na Drinskoj prošao tehnički - dobio uporabnu dozvolu

2

NOVI PROBLEMI NA PROČELJU ZGRADE HNK

Derutna fasada još je jednom zaprijetila

3

SVJETSKO PRVENSTVO I KIŠA OBILJEŽILI POČETAK SEZONE

Neki su novac za more s obitelji potrošili za put na utakmicu u Moskvu

oglas