Osijek
ŽUPANIJA PONUDILA POMOĆ GRADOVIMA I OPĆINAMA

Brže do realizacije velikih investicija
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Predstavnici Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo održali su jučer sastanak s predstavnicima gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije. Radni sastanak bio je u svezi s primjenom Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama, ubrzanju postupka izdavanja akata te obustavi postupka u 7000 predmeta u kojima nije dostavljena potrebna dokumentacija.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Osječko-baranjske županije Ranko Radunović detaljno je pojasnio na koji se način može procedura olakšati, da im ovaj Odjel bude na usluzi, a ovom sastanku je prethodio i sastanak s projektantima.

Predstavnike jedinica lokalnih samouprava okupljenih u osječkoj vijećnici pozdravio je osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović. Kako se moglo čuti na sastanku, potrebe gospodarstva također utječu na prostorne planove jer je zbog spore procedure izmjene prostornog plana dolazilo do usporavanja ili čak onemogućavanja realizacije velikih i važnih investicija.

S obzirom na to da je župan kao jedan od prioriteta Osječko-baranjske županije odredio ubrzanje postupka izdavanja građevinskih dozvola te odlučio dati svu potrebnu podršku Upravnom odjelu radi bolje organizacije rada, kako bi se investitorima pomoglo u kvalitetnoj pripremi dokumentacije i na taj način skratio ukupan proces realizacije investicije, nužno je ubrzati postupke donošenja prostornih planova te njihovih izmjena i dopuna.

Kako bi se postavljeni cilj realizirao, potrebno je pojačati suradnju s jedinicama lokalne samouprave na području Županije. Upravni odjel informirat će jedinice i izrađivače prostornih planova o nejasnoćama u prostornim planovima, neusklađenostima sa zakonima kao i načinu provedbe pojedinih odredbi prostornih planova, koji su problemi uočeni prilikom izdavanja akata po zahtjevu investitora. Jedinice i izrađivači na taj će način biti u mogućnosti brže reagirati, što će na kraju rezultirati bržom realizacijom investicija. Aktivnim sudjelovanjem u izmjenama i dopunama propisa i prostornih planova investitorima bi se olakšala ulaganja u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih građevina, koje će aktivnosti u konačnici rezultirati povećanom proizvodnjom, što je u ovim vremenima nužno za razvoj Županije.

Na sastanku je napomenuto da je riječ o aktivnosti koju Upravni odjel nije dužan provoditi po važećim propisima, ali će zahtijevati i određena dodatna financijska sredstva, no tome se pristupa kako bi se pridonijelo gospodarskom oporavku i napretku Županije. D. Pejić

Možda ste propustili...

DONACIJA GRADA AZILU ZA PSE I UDRUZI 9 ŽIVOTA

Donirano hrane u iznosu od 5000 kuna

OKUSI VOJVODINU U VINSKOJ MUŠICI

Kušanje vina "45. paralele" iz Sremskih Karlovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOTOVI GRAĐEVINSKI RADOVI

Kružni na Drinskoj prošao tehnički - dobio uporabnu dozvolu

2

NOVI PROBLEMI NA PROČELJU ZGRADE HNK

Derutna fasada još je jednom zaprijetila

3

SVJETSKO PRVENSTVO I KIŠA OBILJEŽILI POČETAK SEZONE

Neki su novac za more s obitelji potrošili za put na utakmicu u Moskvu

oglas