Regija
HRVATSKA I SRBIJA U PROJEKTU "REGERNET"

Gerontološki klub za 30 korisnika do srpnja 2019.
Objavljeno 7. listopada, 2017.
Đakovački Dom za starije i nemoćne u dnevni će boravak zaprimiti 25 starijih osoba i pet mlađih s poteškoćama

ĐAKOVO - Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, u suradnji s Gerontološkim centrom, socijalno-zdravstvenom ustanovom za zbrinjavanje odraslih iz Subotice, te Domom za starije i nemoćne osobe Osijek i Domom za stare i penzionere Apatin, potpisao je sredinom srpnja ove godine sporazum o suradnji na projektu “Interreg – IPA CBC, ReGerNet”. Riječ je o Prekograničnoj suradnji Hrvatska – Srbija 2014.-2020., koja se sufinancira sredstvima Europske unije, a nositelj projekta je spomenuta ustanova iz Subotice. Projekt se, kako doznajemo od Angeline Prekačin, koordinatorice iz Doma za starije i nemoćne Đakovo, treba realizirati kroz dvije godine. Počeo je 15. srpnja, a treba bi biti okončan zaključno 14. srpnja 2019. godine.

- Sredstva koja su odobrena u ovom projektu za naš Dom u Đakovu bit će namijenjena za realizaciju gerontološkog kluba, odnosno dnevnog boravka starijih i nemoćnih osoba, što podrazumijeva prostor u kojem će osobe boraviti, nabavu kombija za prijevoz osoba, nabavu opreme u kojoj je IT oprema, potom električne uređaje za kuhinju, namještaj i inventar - kaže koordinatorica Prekačin.

Ravnateljica đakovačkog Doma Branka Barna pojašnjava kako će biti osiguran prostor za 30 korisnika i napominje:

- Namjera nam je da u dnevnom boravku bude 25 starijih osoba i pet mlađih osoba s poteškoćama u razvoju.

- Iznos proračuna koji nam je odobren kroz ovaj projekt je 86.848 eura, od čega postoji mogućnost da 15 posto sufinancira Županija. Ukupan iznos projekta za sva četiri poslovna partnera je 526.361 eura - kaže Barna.

Inače, u sklopu projekta formiran je projektni tim koji uključuje koordinatora projekta, financijsko-administrativnog službenika, domaćina gerontološkog kluba, njegovateljicu, medicinsku sestru i servirku, a svi će oni biti educirani kroz određene fokus grupe u Subotici, Apatinu, Osijeku i Đakovu.

- Regija je u nedavnoj prošlosti doživjela zamjetnu promjenu demografske strukture kao rezultat migracija, povećane starosti i niskog nataliteta. Te su promjene imale negativan utjecaj na osobe koje pripadaju ranjivim skupinama poput starijih osoba. Dramatičan pad broja stanovnika u regiji u kombinaciji s prosječnom dobi stanovništva, koji je među najstarijima u Europi, snažan je argument prema razvoju postojećih usluga i uvođenju novih, a posebno nedostatnih izvaninstitucionalnih službi socijalne skrbi - kaže koordinatorica Prekačin. Dodaje i kako postojeće strukture socijalne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji i zapadnoj Bačkoj zahtijevaju pristup koji će poboljšati neinstitucionalne usluge socijalne zaštite.

- Zbog toga su partneri odlučili otvoriti gerontološke klubove u domovima u Osijeku, Đakovu i Apatinu, namijenjene umirovljenicima koji žive u svojim domovima, ali imaju potrebu za uslugama poput kogućnosti kupnje kuhanog obroka, usluge pranja i glačanja, organiziranja društvene, kulturne zabavne i rekreativne aktivnosti itd. - navodi Prekačin. Dodaje još i kako će vodeći partner u Subotici u sklopu ovog projekta osnovati Regionalnu akademiju za obuku njegovatelja.

Maja MUŠKIĆ
Web-portal

Projekt također predviđa izradu internetskog portala za predstavljanje sadržaja na jednom mjestu, a koji su relevantni za pružatelje i korisnike usluga socijalne zaštite u regiji.

86,8

tisuća eura odobreno je đakovačkom Domu kroz ovaj projekt, a postoji mogućnost da 15 posto sufinancira Županija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PONUDA DRVA OGRANIČENA

Kako do ogrjeva: U šumi 137, kod kirijaša 360 kn

2

LADANJSKA KUĆA MIRJANE I TIHOMIRA MARASA

Turistima iznajmljuju cijelo imanje i nude delicije

3

RADOVI U BELOM MANASTIRU OBAVLJAJU SE U PUNOM INTENZITETU

Ruše Astru, krenuo i kružni tok